KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de hükümetin sigorta şirketlerine bankalardaki yatırımlarını artırma izni vermesi ve analistlerin inşaat şirketlerinin karının artacağı beklentisine girmesinin ardından Çin hisselerine gelen güçlü alımların desteği ile son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

China Construction Bank Corp. yüzde 3.4 değer kazandı ve Çin'in mali hisselerini içeren endeksin Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına öncülük etti. Ping An Insurance (Group) Co., HSBC Holdings Plc2nin şirketteki payını dünkü kapanış fiyatına göre primli bir fiyattan satma konusunda anlaşmaya varmasının ardından son dokuz ayın en hızlı yükselişini yaptı. Sany Heavy Industrial Co., Şanghay'daki işlemlerde yüzde 10 yükseldi ve Şubat 2009'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Rusya'da Micex Endeksi, petroldeki çıkışın desteği ile, yüzde 1.9 yükseldi ve ruble güçlendi. Türkiye ve Güney Kore Borsalarındaki gösterge endeksler rekor sevilere çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 yükselerek, Hong Kong saati ile 17:17'de 1,016.46 puana çıktı ve 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, yeni lider Xi Jinping önderliğinde Komunist Parti Politbürosu'nun ekonomiye ilişkin yaptığı ilk değerlendirmenin analistlerce istikrarlı büyüme politikalarına ve kentsel kalkınma planlarına destek olarak algılanmasının ardından son üç ayın en hızlı çıkışını yaptı.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Çin'in yeni liderleri, talebi artırmak ve büyümeyi desteklemek için genişlemeci para politikasının sürdürüleceğinin işaretlerini gönderiyor" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.9 yükseldi ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 2.9 yükseldi ve son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve yükselişini 10'ncu güne taşıyarak, Kasım 2006'dan bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı.

Advertisement