Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD'de kanun yapıcıların bütçe konusunda bu ay anlaşmaya varacağı iyimserliği ile yükselişini altıncı güne taşıdı ve son 12 haftanın en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Euro, Standard & Poor’s'un (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 14:12'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve sekiz ayın zirvesine doğru hareket ediyor. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 geriledi. Petrol yüzde 0.2 düşerek varil başına 87.72 dolaa geriledi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının politika faizini değiştirmeyerek tarihinin en düşük seviyesinde tutmasının ardından 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kazandı. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3054 dolara geriledi ve yedi haftanın zirvesinden gevşedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Yunanistan'ın kredi notunu seçilmiş temerrüt seviyesine indirdi ve bugün açıklanacak olan verinin ise Euro Bölgesi ekonomisinde daralma olduğunu göstermesi bekleniyor. ABD'de birkaç düzine Cumhuriyetçi parlementer, Başkan Barack Obama ile Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner arasındaki zenginlere vergi konusunda kilitlenen tartışmaya son verebilmek için bir mektup yazdı ve tüm seçeneklere açık olunması çağrısında bulundu.

Melbourne'de, IG Markets şef piyasa stratejisti Chris Weston, "Her iki partinin en azından kısa süreli anlaşmaya varması gerektiğine ilişkin uzak işaretler var" dedi ve "Açık bir şekilde, piyasa bunu bu şekilde görüyor ve duruma şüphe ile yaklaşıyor" şeklinde yorumda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, düşen dört hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kazandı. Gösterge endeks, merkez bankalarının parasal teşvikleri genişletmesinin desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 15 yükseldi. Endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini kar toplamının 13.6 katı düzeyinde. Bu oran S&p 500 için 13.6 katı ve Stoxx Europe 600 için ise 12.5 katı düzeyinde.