Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, bütçe görüşmelerini tehdit ederek, 2013'teki seçimlerin zayıf bir hükümet doğuracağı spekülasyonlarını alevlendiren siyaset arenasına geri dönüş hamleleri, piyasaları salladı.

İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri dün 29 baz puan artış kaydederek yüzde 4.82'e çıktı ve Ağustos'tan bu yana en büyük kazancına işaret etti. Goldman Sachs Group Inc. müşterilerine İtalya'nın risk primlerinde daha fazla artış beklemelerini söylerken, IHS Global Insight da siyasi zayıflığın İtalya'yı Avrupa'dan kurtarma istemek zorunda bırakabileceğini öngördü.

Berlusconi'nin siyasetten atılmasının 13 ay sonrasında seçim kampanyasına yeniden dahil olması, bir yandan İtalya'nın teknokrat başbakanı Mario Monti'nin istifa niyetini açıklamasına, diğer yandan da Avrupa'nın 4. büyük ekonomisindeki kemer sıkma karşıtı hareketin yeniden hayata gelmesine neden oldu. Anketler 76 yaşındaki milyarder Berlusconi'nin kazanacına ihtimal vermese de, eski başbakan, Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin somut bir çoğunluk sağlamasını önleyebilir.

Bir sonraki parlamentoda, yeni oluşacak hükümetin gerekli olduğunu düşüneceği yapısal reformları geçirmenin zor olabileceğine dikkat çeken Mizuho International Plc'nin baş Avrupa ekonomisti Riccardo Barbieri, "Bu olmazsa, o zaman yeni yükümet, ardından Troyka ya da şovu kim yönetiyorsa o" dedi.

Monti yönetimi altında 3 yıldır devam eden krizle mücadelesinde en büyük başarı hikayesi hâline gelmiş olan İtalya'da Berlusconi yeniden lider olursa, Avrupa Birliği'nin işi zor olacak. AB bütçe kuralları, Monti'nin vergi artışları ve harcama kesintileri, borçlanma maliyetlerini aşağı çekmiş olsa dahi resesyondaki İtalya'da eleştirilerin hedefi oldu.