Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sağlık sorunlarını ve bu nedenle görevini tam anlamıyla yerine getirememesini gerekçe göstererek 5 yıl önce başbakanlık görevinden istifa eden Shinzo Abe, şimdi yeniden bu 5 yılda bozulmuş olan ekonomiyi tamir etme görevini üstlenecek olan koltuğa geri dönmeye çalışıyor.

Abe, 2006'da Japonya'nın en genç savaş sonrası başbakanı olmuş, göreve gelmesinin 1 yıl sonrasında da istifa etmişti. Ancak Abe Eylül'de, Japon siyaset arenasındaki 50 yıllık iktidarını 2009'da sonlandırmış, ancak 16 Aralık'ta genel seçimlerde yeniden iktidar olacağı tahmin edilen Liberal Demokrat Parti'nin başına geldi.

Kendi dönemini emeklilik skandalı gölgesinde ve sağlık sorunlarıyla kapamış olan Abe, şimdi de daralan bir ekonomi, Çin ile diplomatik kriz ve nükleer facia sonrası bir dönemde liderliği devralmaya hazırlanıyor. Her başbakanın ilk desteğini ilerleyen günlerde kaybetmesiyle birlikte Abe aynı zamanda, kendi başbakanlığının sonrasındaki 5 yılda 5 başbakan harcayan hükümetin beklentilerini de yönetmek zorunda kalacak.

"Sorulması gereken soru; Abe dişli davranıp bir şeyleri yapmak için direnç gösterebilir ve düşman kazanmayı umursamamayı başarabilir mi?" diyen LDP'li parlamenter Katsuei Hirasawa, "Bunu bekleyip göreceğiz. Ondan ve yakınlardan duyduklarım, deneyiminden ders çıkardığı yönünde" ifadelerini kullandı.

Japonya'da anketler LDP ve alt koalisyon ortağı Yeni Komeito'nun 480 koltuklu senatonun alt kanadında çoğunluğa sahip olduğuna işaret ederken, Başbakan Yoshihiko Noda'nın Japonya Demokrat Partisi'nin 80 koltuktan daha fazla kazanamayacağı tahmin ediliyor.