Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Aralık ayında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gelecek yıl hızlanacağına yönelik beklentiler ile birlikte son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Manheim merkezli ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi'nin açıkladığı ve önümüzdeki altı aylık dönemdeki gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan, yatırımcı ve analist güveni endeksi, Kasım ayındaki eksi 15.7 seviyesinden Aralık ayında 6.9 sevieysine yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 11.5 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Bundesbank'ın geçen hafta açıkladığı tahminlere göre, Almanya ekonomisi, ülke borç krizinin Euro Bölgesi'nden Alman mallarına yönelik talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte, bu çeyrekte daralacak ve gelecek yılın ilk üç aylık döneminde ise sıfır büyüme gösterecek. Ancak Alman hisse senetlerinin gösterge endeksi DAX, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağını taahhüt etmesi ve zor durumdaki ülkelerin tahvillerinde sınırsız alım yapabileceğini kaydetmesinin etkisi ile bu yıl yüzde 17'lik bir ralli gerçekleştirdi. Öte yandan, Almanya'da iş dünyası güveni Kasım ayında beklenmedik bir şekilde yükselmişti.

Frankfurt'ta Commerzbank AG ekonomik araştırma müdürü Ralph Solveen, "Almanya, büyük ölçüde genişlemeci para politikası nedeniyle, çok elveişli bir ortam ile karşı karşıya," dedi ve "Beklediğimiz üzere, borç krizi önümüzdeki birkaç ayda gevşerse, ekonomi 2013 yılında kayda değer bir toparlanma gösterebilir" yorumunda bulundu.

ZEW'un açıkladığı diğer endekslerden cari ekonomik durum göstergesi, Kasım ayındaki seviyesi olan 5.4'ten Aralık ayında 5.7'ye yükseldi. Euro bu veri sonrası dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek yerel saati ile 11:11'de 1.2968 dolar seviyesine çıktı.