Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG, takas hesaplarına girişleri kontrol altına almak için geçen yıl uygulanmaya başlanan tedbirlere ek olarak, 21 Aralık tarihinden itibaren, Banka'da tuttukları İsviçre frankı cinsinden nakit hesaplar için mali kurumsal müşterilerini ücretlendirmeye başlıyor.

UBS tarafından uygun hale getirilen ve Swift sistemde dün yer alan bildirimde, "Süregelen piyasa durumunun İsviçre frangını etkilemesinden dolayı ek düzeltme eylemleri uygulamaya karar verdik. Sonuç olarak UBS ile birlikte mali kuruluşlar tarafından tutulan İsviçre frankı hesaplarındaki kredi dengesi ücreti uygulamasına başlıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

UBS'den yapılan açıklamada ise ücretlerle ilgili müşterilerle birkaç gün içinde bireysel olarak temasa geçileceği bildirilirken "Müşterilerimize ellerindeki İsviçre frangını olabildiğince düşük seviyede tutmalarını tavsiye ediyoruz." denildi.

Credit Suisse Group AG'nin İsviçre frangını dengede tutmak için yüzde -1 kadar negatif faize hazırlandığını açıklaması ile frank geçtiğimiz hafta euro karşısında yaklaşık üç ayın düşüğüne geriledi. Mudilerin, kaderi Yunanistan gibi borcunu ödeyip ödeyemeyeceği belli olmayan ülkelere bağlı olan eurodan daha az riskli para birimi avına çıkmaları sebebiyle İsviçre ve Danimarka'ya yönelmelerinin ardından ülkenin en büyük ikinci bankası dün negatif faizi uygulamaya başladı.

UBS Ağustos 2011'den bu yana, nakit takas hesaplarında net girişin kamuya açıklanmayan bir seviyeyi aştığı durumlarda "geçici artı hesap dengesi ücreti" uyguluyor. İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse Group AG, geçen hafta yaptığı açıklamada, dünden geçerli olmak üzere, frank ve diğer paralar cinsinden cinsinden nakit takas hesaplarına bellir bir seviyenin üzerine çıkması durumunda negatif faiz uygulayacağını duyurmuştu.

Zürih merkezli UBS'in bildiriminin ardından frank euronun karşısında düşüş yaşayarak 1.2112 euro oldu. İsviçre merkez Bankası konuyla ilgili yorumda bulunmayı reddetti.