Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya’daki siyasi belirsizlik piyasalarda risk unsuru olarak öne çıkarken, 2013 öngörülerini içeren raporlarda Montili ve Montisiz İtalya senaryo analizleri yayınlanmaya başladı. ABD cephesinde ise bugün başlayıp 2 gün sürecek olan Fed toplantısı gündemde.  Fed toplantısında, 31 Aralık’ta sona erecek olan Twist operasyonu’nun yerini alacak enstrümanın açıklanması bekleniyor. Risk iştahının devamı için analistler, Twist operasyonu yerine yeni bir parasal genişleme operasyonunun açıklanması ve mali uçurum konusun çözülmesinin şart olduğunu belirtiyor. Fed’in yarın açıklanacak toplantı sonuçları ve İtalya’daki belirsizliklerle birlikte yatırımcıların pozisyonlarında değişikliklerden kaçındığı gözlemleniyor.

Yurt içinde, 2 milyar dolar ile beklentiler doğrultusunda çıkan Ekim ayı cari işlemler açığı verisiyle beraber, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları etkili oldu. Başkan Başçı’nın ‘Politika faizinde ve gecelik faizde ölçülü indirimin yeterli olacağını düşünüyoruz’ açıklamaları, 18 Aralık PPK toplantısından koridorun alt bandında ve politika faizindeki indirim beklentilerini güçlendirdi.

Hazine’nin Aralık ayının tek iç borçlanma ihalesi

Hazine 24 Eylül 2014 itfalı gösterge tahvilin yeniden ihracında % 5.77 bileşik faiz ile 629 milyon TL borçlandı. İhale öncesinde yapılan ROT satışla da birlikte toplam borçlanma miktarı 960 milyon TL oldu. Saat 13:55 itibariyle gösterge faizde  % 5.76 seviyesinde yatay bir seyir hakim.

77 bin seviyesinin üzerindeki İMKB 100 endeksi

İMKB 100 endeksi yukarı yönlü eğilimini koruyor. Günün açılışını 76,823 puandan yapan endeks, ilk seansı rekorla 77,326 seviyesinden kapattı. Cari açık verisinin daralmaya işaret etmesi ve MB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları İMKB 100’deki alıcılı seyri destekledi.

Fed toplantısı öncesi 1.30’a göz diken Euro/Dolar Paritesi

Dolar Endeksi’deki çıkışla, 1.29’un altına gevşeyen euro/dolar paritesi, yeniden 1.29’un üzerine çıktı. Saat 13:21 itibariyle de parite 1.2964 seviyesinde seyrediyordu. Euro/dolar paritesinde yukarı yönlü hareketin bir diğer nedeni ise ABD mali uçurum konusunda geçen haftaki negatifliğin yerini bir miktar çözüm odaklı iyimserliğe bırakması oldu. Güne 1.7880 seviyesinden başlayan Dolar/TL ’de ise TL’nin dolara karşı bir miktar değer kazanmasıyla birlikte, saat 13:58 itibariyle 1.7838’den işlem görüyor.

Akbank Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh, yıl sonu öngörülerine ilişkin soruya, "Dolar/TL’de hareketler çok dar bir bantta son birkaç haftadır. Euro/dolar’ın hareketlerine pek bir reaksiyon göstermiyoruz. 1.7850–1.7950 gibi dar bir bant söz konusu. Bunda hem yurtdışı piyasaların iyi gitmesi, hem de Fed’den beklenen hamleyle gelişen ülkelere para girişi ve içerde Merkez Bankası'ndan gelecek faiz indirimi beklentileri etkili oldu. Özellikle son birkaç gündür TL’nin diğer gelişmekte olan ülke kurlarına karşı satıldığını görüyoruz. Özellikle dün TL’nin Meksika Pesosu ve Rus Rublesine karşı tercih edilmediğini gördük. Faiz indirimi beklentisinin fiyatlamalara daha fazla yansıdığı görülüyor. Sene sonuna kadarda bu dar bandın devamını bekliyoruz" dedi.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net