Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Ekim ayında, küresel büyümedeki yavaşlamanın işareti olarak, ihracatta görülen yaklaşık dört yılın en hızlı düşüşünün, ithalattaki yavaşlamaya ağır basması sonucu genişledi.

Dış ticaret açığı, Eylül ayındaki seviyesi olan revize rakamla 40.3 milyar dolardan Ekim ayında 42.2 milyar dolara yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, dış açığın 42.7 milyar dolara çıkması bekleniyordu. İhracat aynı dönemde yüzde 3.6 ile Ocak 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Soya fasülyesi satışlarında güçlü düşüşe neden olan Ortabatı bölgesindeki kuraklıktan da olumsuz etkilenmiş olabilecek ihracatta görülen azalma, geniş tabanlıydı. Bu durum, Avrupa'dan Asya'ya, önemli ekonomilerden ABD toparlanmasına destek olan Amerikan mallarına yönelik talebin azaldığını işaret ediyor. Elektronikten giyim kuşama ve kimyasal ürünlerin tümünü etkileyen, ithalattaki yavaşlama da daha yavaş ABD büyümesini işaret ediyor.

Toronto'da Capital economics baş ABD ekonomisti Paul Ashworth, "İhracat, en iyi ihtimalle, yatay seyredecek," dedi ve "Çin ya da Avrupa'dan, birinde ekonomik yavaşlamanın, diğerinde ise resesyonun değişeceği yolunda olumlu işaretler geldiğini görmüyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin dış açık tahminleri 40 milyar dolar ile 44.6 milyar dolar arasında kaldı. Eylül ayı dış ticaret açığı rakamı ise, 41.5 milyar dolardan son iki yılın en düşük seviyesi olan 40.3 milyar dolara revize edildi.