Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kuzey Kore'nin 29 Aralık'ta duyurduğu ve bütün dünyada endişeye sebep olan uzun menzilli roketi fırlatıldı. Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, roketin başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığını ve üzerindeki uydunun yörüngeye yerleştirildiğini iddia etti.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3 tipi uyduyu bugün başarıyla fırlattıklarını açıkladı. Uydunun bu sabah yerel saatle 09.51'de Pyongan Bukdo eyaletinin Cholsan kasabasındaki Sohae Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı belirtildi. Uydunun öngörülen yörüngeye oturduğu da ifade edildi. Roketin bir parçasının fırlatma planında olduğu gibi Filipinler açıklarında düştüğü bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, kabinesindeki bakanları acil toplantıya çağırdı. Japonya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi. Bağımsız kaynaklar uydunun yörüngeye yerleştirildiğini doğrulamadı.

Güvenlik Konseyi'nde acil toplantı

Washington yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, "Fırlatmayı fark ettik ve durumu gözlemliyoruz. Gerekli açıklamayı daha sonra yapacağız" dedi. ABD'li yetkili, füze fırlatma eylemi ile Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli balistik füze geliştirme hedefine bir adım daha yaklaştığına vurgu yaptı. Yetkili, ABD'nin roketi izlemek için 4 savaş gemisini bölgeye gönderdiğini ve mümkün olduğu takdirde füzeyi imha etmeye çalışacaklarını aktardı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, kabinesindeki bakanları acil toplantıya çağırdı. Japonya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi. Bağımsız kaynaklar uydunun yörüngeye yerleştirildiğini henüz doğrulamadı.