Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın daha fazla teşvik ekleyeceğine ilişkin iyimserlik Tokyo Borsası'nı yukarı taşıdı; Nikkei 225 Endeksi son 8 ayın en yüksek kapanışına yöneldi. Japon hisseleri, Kuze Kore'nin uluslararası ambargoları yok sayarak uzun menzilli roketini fırlatmasının ardından kazançları sınırladı.

Sony Corp. ve Honda Motor Co. değer kazanan ABD'ye ihracat yapan şirketler arasında yer aldı. Satışlarının yüzde 20'sini uzay ve savunma sektöründe kaydeden Kawasaki Heavy Industries Ltd. yüzde 3.7 değerlendi. Mitsubishi Motors Corp., Nikkei gazetesinin Avrupa'daki üretimin geri çekilmesinin otomobil üreticilerinin kârlarını olumlu etkileyeceğini yazmasının ardından yüzde 8.9 primlendi. Fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., Nikkei'in şirketin önümüzdeki yıl 80 milyar yene varan maliyet kesintisi yapacağını söylemesi sonrasında yüzde 2.3 sıçradı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 kazançla 9,592.94 puana çıktı ve 18 Nisan'dan bu yana en yüksek düzeyinden kapandı. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 792.17 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Hisseler Japonya'nın makina siparişlerinin Ekim'de 3 aydır ilk kez yükseldiğini gösteren verilerin etkisiyle de kazanç sağladı. Fed bugün daha fazla tahvil alımı açıklayabileceği toplantısını tamamlayacak.

Amerikan ekonomisinin toparlanmaya başladığını ve Fed'in bugün daha fazla parasal genişleme açıklamasının beklendiğini belirten Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, Kuzey Kore'nin tartışmalı roketi fırlatmasına şaşırdığını, bunun iyi bir şey olmadığını, ancak piyasaların o kadar da korkmuş görünmediğini söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'da hükümetin 156 Aralık'ta genel seçim çağrısı yapmasından bu yana yüzde 9 yükseldi. Hisselerdeki kazançlarda, ana muhalefet partisi Liberal Demokrat Parti'nin seçimleri kazanarak, daha fazla parasal genişlemeye gideceği beklentisi üzerine yenin zayıflaması etkili oldu.