Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Fed politika yapıcılarının bugün sona erecek iki günlük toplantıda teşviklerin devam edip etmeyeceğine ilişkin verecekleri karar öncesi yedi haftanın en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda, fazla değişmedi ve Şanghay saati ile 11:48'de ton başına 8,103.50 dolar seviyesinde kaldı. Kontrat 10 Aralık'ta 8,159 dolara kadar çıkarak 19 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Mart vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 57,960 yuanda (9,294 dolar) kaldı.

Bloomberg News'un anketine katılan 49 ekonomistin 48'i, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugünkü toplantıda, halen ayda 40 milyar dolar olan mortgage tabanlı menkul kıymet alım miktarını yükseltmesini bekliyor. Fed, Ekim ayında yaptığı açıklamada, istihdam piyasasında "kayda değer" iyileşme olana kadar bu plana devam edeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Şanghay'da Orient Futures Co. analisti Ma Jian, "Çin'deki büyümenin istikrar kazanması ile birlikte, piyasalarda dikkatler tekara ABD ve Avrupa'ya çevrildi," ve "Bugün için, tüm gözler Fed'in kararlarında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

LME iptal edilen varantlar ya da diğer bir ifadeyle, tüm dünyadali LME depolarından bakır çıkarılması için verilen emirler, dün yüzde 2.1 düşerek 28,725 tona geriledi. Bu, 2 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. LME'nin Avrupa depolarındaki stoklar ise 51,425 ton ile 16 Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. LME bakır kontratlarındakı açık pozisyon (open interest) sayısı 436,146 ile 15 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Mart vadeli bakrı kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.69 dolarda kaldı. LME'de, aluminyum, nikel, çinko, kurşun ve kalay değer kaybetti.