Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın parasal genişleme önlemlerini artıracağı spekülasyonu üzerine Asya Borsaları yükselerek, son 3 yılın en uzun süreli kaznaç dönemine işaret etti.

ABD'yi en büyük pazarı olarak gören inşaat malzemeleri üreticisi James Hardie Industries SE yüzde 1.7 değerlendi. Japon otomobil üreticisi Mitsubishi Motors Corp., Nikkei gazetesinin, şirketin Avrupa'da üretimden vazgeçmesinin kârlarını artıracağını yazmasının ardından yüzde 8.9 sıçradı. İmar şirketi Guoco Group Ltd., şirketin en büyük ortağından 8.25 milyar Hong Kong dolarlık teklif alması sonrasında yüzde 29 tırmandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 126.97 puana çıkarak 10. gününde de yükseldi ve Temmuz 2009'dan bu yana en uzun kazanç dönemini kaydetti. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Asya-Pasifik Endeksi bu yıl merkez bankalarının büyümeyi destekleyici adımlarının etkisiyle yüzde 11 yükseldi. Parasal genişleme önlemlerini artırmayı tartışan Fed bugün 2 günlük toplantısını sonlandıracak.

Piyasanın Fed'in ekstra parasal genişleme önlemi açıklamasını beklediğini aktaran Ichiyoshi  Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Mitsushige Akino, yatırımcıların şimdi ne olacağını izlemek üzere beklemede kaldığını, bekledikleri olmazsa piyasanın çok kötü etkileneceğini söyledi.

Fed yetkilileri Twist Operasyonu'nun bu ayın sonunda bitmesinin ardından aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak aylık 45 milyar dolarlık Hazine tahvili yapmayı değerlendiriyor.