Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co. (PIMCO), küresel ekonominin önümüzdeki yıl ABD ekonomisindeki gelişmelerden darbe alacağını söyledi.

Dünyanın en büyük tahvil fonunun portföy yöneticilerinden Saumil Parikh tarafından kaleme alınan Aralık raporunda, özel sektörün devreye girecek ve kaldıraçlardan kurtulunmaya başlanmasıyla kredileri genişletecek sağlıkta olmamasından ötürü  küresel büyümenin 2013'te yüzde 1.3-1.8 büyüyeceğini ve bu yılki yüzde 2 oranlarından yavaşlayacağını öngördü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 2013'e ait ortalama küresel büyüme beklentisi ise yüzde 2.5'lerde seyrediyor.

Raporun yayınlanmasının öncesinde yapılan telefon görüşmesinde Parikh, varlık fiyatlarını destekleme konusunda etkili olan merkez bankalarının, reel ekonomideki etkilerini yitirmeye başladığını düşündüklerinin altını çizerek, kurumsal kazançlardaki düşük büyüme oranları ve yatırımların, küresel ekonomi için duraklama hızının yakınları anlamına geldiğini söyledi.

Parikh, ABD ekonomisinin, 30 Eylül'de sonlanan 4 çeyrekte yüzde 2.2 büyümesinin ardından zamansız mali sıkılaştırma ve genişleyen etkisiz parasal genişlemelerinin etkisiyle 2013'te yüzde 1.25-1.75 oranlarına yavaşlayacağı tahmininde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız tahvil alım programını olumlu bulan Parikh, buna rağmen kemer sıkmaların 2013 büyümesini baskılayacağını söyleyerek, Euro Bölgesi'nin yüzde 1-1.5 daralacağı öngörüsünü korudu.

Pimco, Çin'in önümüzdeki yılki büyüme görünümünü önceki yüzde 6.5 genişleme tahmininden yüzde 7.5'e çekerek yükseltti, ancak 2013'ten sonra yapısal değişiklikler olmadan büyüme hedeflerinin tutturulamayacağını söyledi.

Dünyanın en büyük tahvil fonu Japon ekonomisi içinse yüzde 0.5 ila yüzde 1 büyüme bekliyor.