Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de işsizlik başvuruları Kasım ayında beklenmedik bir düşüş gösterdi ve daha geniş çaplı işsizlik göstergesi de son 11 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu veriler, zayıf toparlanmaya karşın istihdam piyasasının güçlü olduğunu işaret ediyor.

İngiltere'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuruda bulunanların sayısı, Ekim ayına göre 3,000 düşerek 1.58 milyona gerilei. Bloomberg News'un anketine katılan 25 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 7,000 düşmesi bekleniyordu. ILO standartlarında ölçülen işsiz sayısı ise 82,000 ile 2001 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek 2.51 milyona indi. İşsizlik oranı ise yüzde 7.8'de kaldı.

Bu veriler, yılın üçüncü çeyreğinde resesyondan çıkıldıktan sonra soğuma işaretleri gösteren ekonomi ortamında, Başbakan David Cameron'a bir destek sağlayacak. İngiltere'de bütçe ofisi geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonomik büyüme tahminini aşağı çekmesi ile birlikte, işsizlik oranının gelecek yılın sonunda yüzde 8.3 ile zirve yapmasını beklediğini kaydetti.

Londra'da Investec Securities ekonomistlerinden Victoria Clarke, "Gelecek yıl hafifçe daha güçlü bir makro toparlanma bekliyorduk, şimdi de aynısını bekliyoryuz. İstihdam piyasası aynı yerde duruyor. İstihdam artışlarının çoğunun yarı zamanlı işlerden ve kendi işlerini yapanlardan geldiğini görüyoruz," dedi ve "bu hızlı bir dönüş değil, sakin bir toparlanma" şeklinde görüş bildirdi.

İşsizlik başvurularındaki azalma, bu sayının iş gücüne oranını yüzde 4.8'de kalmasına neden oldu. İşsizlik başvuruları Ekim ayı için 10,100 artıştan 6,000 artışa revize edildi.