Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği OPEC, bugün Viyana'da yeni genel sekreteri ve petrol üretim kotasını belirlemek üzere toplanırken çoğu delegenin mevcut petrol üretim kotasının korunmasına yana oy kullanacağı tahmin ediliyor.

OPEC'in kendi tahminleri tüketicinin ihtiyacından fazla petrol çıkarıldığını gösterirken Suudi Arabistan, Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Angola, Ekvador ve Libya ise arz ve talebin yaklaşık olarak dengede bulunduğunun göstergesi. Bu durum ise organizasyonun günlük resmi üretim kotası olan 30 milyon varilde kalacağına işaret ediyor.

Birliğin 2011'deki son kota değişimi doğru tahmin eden Petroleum Policy Intelligence üst yöneticisi Bill Farren-Price konuyla ilgili "Petrol fiyatlarının şu an bulunduğu seviyeden memnunlar. Muhtemelen şu an resmi hedef ile oynamak istemiyorlar ve yine muhtemelen resmi olmayan üretim ayarı poltikası ile devam edecekler." yorumunda bulundu.

Yüksek fiyatlar OPEC üyelerinin üst üste iki yıldır yıllık 1 trilyon doların üstünde hasılat elde etmelerine el verirken Royal Dutch Shell Plc'den Chevron Corp'a şirketlerin karlılığını destekliyor.

Brent petrolün varili, Londra'da bu yılın başından beri en yüksek fiyat olan 111.78 dolara doğru yöneldi. Londra ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Ocak vadeli brent petrolün varili TSİ 12.31'de yüzde 0,6 artışla 108,66 dolardan alıcı buldu.