Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri, ülke tahvillerinin bir bölümü geri alma konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından yükselişini beşinci güne taşıdı. Bu hareket sonucu, bu kağıdın faizi ülkenin borçlarını yeniden yapılandırdığı Mart ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Alman tahvilleri, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a uluslararası yardımın bir sonraki dilimini serbest bırakmaya hazırlanmaları ile birlikte güvenli varlıklara olan talebin azalması sonucu değer kaybetti. Avusturya, Belçika ve Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvilleri de değer kaybetti. İtalyan kağıtları, Hazine'nin yarınki 2015 ve 2026 vadeli tahvil satışı öncesi bugün 6.5 milyar euroluk (8.47 milyar dolar) bir yıl vadei tahvil satışı ile birlikte değer kazandı.

Dublin'de Danske Bank A/S analisti Owen Callan, "Kurtarma yardımının bir kısmını alabilmek için borç geri alımı yapmak durumundaydılar ve geri alım, maliye bakanlarının yardıma bakmaları için yolu açtı," dedi ve "Butahvillerin temel değerleri arttı" yorumunda bulundu.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 60 baz puan ya da 0.6 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 11:06'da yüzde 12.61'e geriledi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 12.46'ya kadar geriledi. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvillerin fiyatı 2.05 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.05 euro artarak nominal değerinin yüzde 45.77'si seviyesine çıktı.

Yunanistan Kamu Borçları Yönetimi Kurumu, bugün yaptığı açıklamada, yatırımcıların ihaleye 31.9 milyar euro nominal değerle katıldığını duyurdu. Açıklamada, ödenecek satınalma fiyatının ağırlıklı ortalamasının ise nominal değerin yüzde 33.8'i olduğu belirtildi.