Almanya ve Fransa "sonraki adım"da anlaşamıyor
-
Avrupa Birliği'nin borç krizi mücadelesinde üçüncü yılını tamamlamasının ardından Almanya ve Fransa sonraki hamleler için görüş ayrılığı yaşıyor
Yunanistan'ın yeni finansal yardımını onaylayan ve Euro Bölgesi'nde bankacılık birliğinin kurulmasında aşama kaydeden Avrupa Birliği'nin krizle mücadelede 3. yılını doldurmasıyla, Almanya ve Fransa sonraki adımlar konusunda anlaşmazlık yaşıyor.
Euro Bölgesi'nin en büyük 2 ekonomisinin patronları olan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mali kriz uzaklaştırıldıktan sonraki ekonomi yönetimi konusunda birbiriyle çatışan fikirleri savunuyor.
Yunanistan'da borç krizinin patlak verdiğ 2010'dan bu yana 22.si olan Brüksel'deki zirvenin ilk seansının ardından değerlendirmelerde bulunan Eurogrup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, üye ülkelerin, dış şoklar ya da içteki olumsuz gelişmelerden etkilenen ülkeler için dayanışma mekanizmalarını uygulamaya koymak isteyenler ile ulusal seviyede çözümler savunanlar şeklinde ikiye bölündüğüne dikkat çekerek, "Kademeli olarak anlaşmaya varıyoruz, ancak detaylar kolay olmuyor" dedi.
Yunanistan'da istikrarın sağlanması ve tahvil piyasalarının sakinleştirilmesindeki ilerleme, güvenli sistemlerin devreye sokulması için Avrupa'nın geçici politikaların ötesine geçeceği beklentilerini artırdı.
Avrupa Merkez Bankası'na Mart 2014 itibariyle euro bankalarının denetiminin verilmesi kararını almak, Euro Bölgesi maliye bakanlarının 14 saatini aldı ve karar dün sabaha karşı Brüksel saati ile 4:30'da çıktı. Bu kararın ardından Yunanistan'ın 49.1 milyar euroluk finansal yardımına onay ise ancak öğle saatlerinde çıkabildi.