Bir haftada 8,9 milyar dolarlık özelleştirme
-
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, son bir haftada köprü ve otoyollar, Gediz ve Boğaziçi elektrik dağıtım ihaleleriyle toplam 8,9 milyar dolarlık tutara ulaştı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), son bir haftada sadece 3 ihaleyle 8 milyar 911 milyon dolarlık satış yaptı. İhalelerde, 2012 yılının başından bugüne kadar toplam 9,8 milyar dolarlık teklif alan İdare, bunun yüzde 90'ını son bir haftada gerçekleştirmiş oldu.
14 Aralık Cuma günü Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (BEDAŞ) ihalesiyle başlayan özelleştirme süreci, 17 Aralık Pazartesi günü köprü ve otoyolların ihalesiyle devam etti. Son olarak dün Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi.
Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım şirketi olan BEDAŞ'ın, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 960 milyon dolar ile Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu verdi.
Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin 6 milyar 550 milyon dolara 2005 yılında satılmasının ardından tarihin en büyük ikinci özelleştirmesi olan köprü ve otoyolların Özelleştirme ihalesinde ise en yüksek teklif, 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu'ndan geldi.
Son olarak dün İzmir ve Manisa'ya elektrik dağıtım hizmeti veren Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinde, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu tarafından 1 milyar 231 milyon dolar teklif verildi.
İdare böylece son bir haftada sadece 3 ihaleyle 8 milyar 911 milyon dolarlık tutara ulaştı. Hazine'nin kasasına, 2012 yılının başından bugüne kadar satış ya da devir işlemi gerçekleşen kuruluşlardan 9 milyar 843 milyon dolar girecek.
-Gözler nihai sözleşmede
Son bir haftada yapılan 3 büyük ihalenin ardından gözler devir sözleşmesine çevrildi. Rekabet Kurulu'nun da görüşü alındıktan sonra, komisyonun ihalelere ilişkin nihai kararı, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayına sunulacak. ÖYK onayının ardından sözleşme imzalanacak ve görüş için Danıştay'a gönderilecek. Ardından İdare, alıcı ve satıcı arasında devir sözleşmesi imzalayacak.
Şirketler satış bedeli için kredi görüşmelerini devam ettirirken, teklif ettikleri bedeli ödeyemeyen şirketler devir sözleşmelerini imzalayamazlarsa 100 milyon dolara yaklaşan geçici teminat bedelleri de yanmış olacak.
-2012 yılı hedefi 12,5 milyar lira
Türkiye'deki özelleştirme uygulamaları kapsamında, kamunun elektrik dağıtımı ve şeker üretimi alanlarından tamamen çekilmesi, elektrik üretimi, telekomünikasyon, liman, otoyol ve köprü işletmeciliğindeki payının azaltılması hedefleniyor.
2012 yılı toplam kamu özelleştirme geliri olarak ise 12,5 milyar lira öngörülmüştü.
-2013 de hızlı başlayacak
Özelleştirmelerde 2013 yılı da hızlı başlayacak. 2013 yılı Ocak ayında Kangal Termik Santrali ve Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş., Şubat ayında İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin teklifleri alınacak. Son teklif tarihinde bir uzatmaya gidilmezse ilk çeyrekte söz konusu ihalelere ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri yapılacak.
AA