Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler
Yurtiçi piyasalarda sakin bir seyir gözlenirken, yurtdışında mali uçurum endişeleri sürüyor
Piyasaların mali uçuruma yönelik çözüm beklentisinin kilit noktasına ulaşıldı: Obama’nın 250 bin dolarlık gelir üstüne vergi artırımı önerisine karşılık, Boehner’in 1 milyon dolarlık gelir üstüne vergi artırımı. Taraflar vergilendirme konusunda Noel tatiline kadar çözüme ulaşmaya çalışacak. Asya cephesinde ise bugün, geçtiğimiz 5 ayda 3. defa varlık alım programını artırarak yenin değerini düşürüp ihracata odaklanan Japonya Merkez Bankası (BOJ), beklentiler doğrultusunda hareket etti ve varlık alım programını 10 trilyon yen artırarak 76 trilyon yen’e çıkardı.
Yurt içi tarafta ise GazProm’un 2013’te doğalgaz metreküp fiyatını % 7,5’luk indirimle 400 USD’den 370 USD’ye indireceği haberi gündemdeydi. Doğalgaz fiyatlarındaki indirim endüstriyel şirket giderlerini azaltması açısından bir hayli önemli, özellikle doğalgaz gideri en çok olan cam sektörü açısından.
Tahvil piyasasında rallinin sonu
Merkez Bankası faiz kararı sonrası satış baskısı altında olan gösterge tahvil güne % 5.91 bileşik seviyesinden başladı. Faizde yukarı yönlü hareket saat 11:13 te % 5.96 bileşik seviyesiyle sürüyor. Akbank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Trader’ı Sercan Kılıçlar’a göre, "Merkez Bankası kararı sonrası faizdeki 2 günlük kümülatif etkiyi görmüş olduk. Bunda ne yerli ne de yabancı bankaların etkisi oldu. Politika metninin içinde kredi büyümesinden bahsedilmesi, koridorun alt bandının ekonomik büyümeyle ilişkilendirilmiyor olması, hala kurla ilişkilendiriliyor olması, piyasa tarafından önümüzdeki dönemde alt bantta olası indirimlerin kur ile ilişkili olacağı şeklinde değerlendirildi" dedi. 2 ve 10 yıllık tahvil faizi arasındaki makasın yataylaşmasıyla da ilgili olarak Kılıçlar, "Kısa vadeli sermaye hareketlerinden sonra Merkez Bankası’nın buna tepki vermeyip faizi aşağı çekiyor olması uzun vadeli enflasyon beklentilerinin pozitif olarak gelişmesine neden oluyor. Bu da uzun vadeli tahvillerin daha iyi performans göstermesine neden oldu. Faizdeki uzun zamandır aşağı yönlü hareketin en büyük nedeni yabancı yatırımcının uzun vadeli tahvile olan ilgisiydi. Büyük bir giriş olmuştu. Bu açıdan, yabancı ilgisinden dolayı, 5 yıllık ve 10 yıllık tahvilin daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. MB’nin kararı sonrası uzun vadeli enflasyon tahminlerinde iyileşmeyle birlikte, verim eğrisinin uzun vadeli tahviller lehine geliştiğini görüyoruz" yorumunda bulundu.
Yurt dışı odaklı gelişmeler paralelinde İMKB’de temkinli seyir
ABD kaynaklı gelişmeler İMKB üzerinde kar realizasyonuna sebep oluyor. Dünü 77 bin puanın altında kapatan endeks saat 10:59 itibariyle 77,210 seviyesi düzeyindeydi. Aynı saat itibariyle en çok yükselen 5 hisse şu şekilde: Afyon Çimento (% 1.00), Bagfaş (% 1.00), Konya Çimento (% 1.00), Goodyear (% 0.50), BIM (% 0.50). En çok düşen 5 hisse ise: Kartonsan (- %1.00), Coca Cola İçecek (- % 0.10), Galatasaray (- % 0.10), İttifak Holding (- % 0.02), Vakıfbank (- % 0.01)
Mali uçurum gelişmeleriyle morali bozulan euro/dolar
Mali uçurum görüşmelerinde karar odaklı somut bir gelişme çıkmaması, euro/dolar’ı 3 Nisan’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1,3308’den yeniden 1.32’li seviyelere çekti. Saat 10:43 itibariyle de parite 1.3229’den işlem görüyordu. Saat 11:11 itibariyle 1.7841 seviyesinden işlem gören dolar/TL ise dar banttaki seyrini sürdürüyor. Sepet kurda ise 2.0748 seviyesindeyiz.
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberg.net