Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TL’de yıl sonu etkisi mi?

TL'de yıl sonu etkisi mi?

  • ABD'de Plan B'nin uçurumdan düşmesinden gelişen ülke kurları nasibini aldı

Giriş: 21 Aralık 2012, Cuma 15:19
Güncelleme: 24 Aralık 2012, Pazartesi 11:21

Uzun bir süredir dar bantta seyrini sürdüren dolar/TL’de yukarı yönlü hareket adeta "yılsonu kur efekti geri mi döndü?" sorusunu getiriyor. Merkez Bankası faiz kararı sonrası 1.7778 seviyesine kadar gerileyen kur, haftanın son işlem gününde 1.7972 seviyesini test etti. TL’deki yükseliş konusunda genel kanı, piyasanın yeterince likit olmamasıyla beraber, ufak miktarların büyük harekete neden olmasından kaynaklanması.

Özellikle enerji şirketlerinin yılsonu faturaları ve pozisyon kapamaları için döviz alması ve yabancı yatırımcıların döviz ilgisinin Noel nedeniyle iyice azalması birlikte döviz satışı olmamasına rağmen dolar/TL’nin yukarı yönlü hareketine şahit olduk. Akbank Hazine Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh da kurdaki yükselişi şirketlerin pozisyon kapamalarına bağlayarak, "Hafta başından beri lokal bankalar, özellikle kamu bankaları ve enerji ithalatçıları çok yüklü döviz aldı. Dün akşam borsaların mali uçurum endişeleri ile satış gelmesiyle bütün gelişen ülkeler satış yedi ve bundan biz de fazlasıyla nasibimizi aldık. Hafta başında satan yabancılar da bu sabah pozisyonlarını kapadılar. Sabahki bu hareketten sonra şimdi nispeten sakiniz. Dolar/TL’de trendline şimdilik 1,7970" dedi. Diğer bir deyişle, yabancı girişi, yerli talebini karşılamakta sıkıntı çekti. Tüm bunların üzerine ABD cephesinde Cumhuriyetçilerin Plan B’si uçurumdan düşünce, hafta başında alınan pozisyonlar kapatıldı.

Sepet Kurda’da 2.06’lı seviyelerin üzerine çıkılması da olumsuz olarak yorumlanırken, piyasaların gözü diğer bir tarafta, TL volatilitesine kayıyor. Analistler, alınan opsiyonların yüksek GAMMA’lı portföyleri, bir taraftan düşüşleri sınırlarken, yükselişleri de sınırlandıracağını öngörüyorlar. TL’nin iyi anlamda çok sıkıcı bir kur haline geldiğini belirten Societe Generale Gelişen Ülkeler Kur Stratejisti Benoit Anne, "Panik yapılacak bir durum bence yok. Kurdaki hareket sene sonunda fiyat hareketlerinde bozulmadan kaynaklanıyor. Sene sonu pozisyon kapamaları ve bir miktar kar realizasyonu görülmesi normal. Önümüzdeki sene dolar/TL ‘nin dar bantta, 1.75-1.80 aralığında hareketini sürdüreceğini düşünüyorum. Bu anlamda TL’nin gelişen ülke kurları arasındaki en sıkıcı kur haline geldiğini düşünüyorum. TL’nin iyi anlamda sıkıcı olmasıyla toplam getirisin iyi ölçüde gerçekleşeceğini öngörüyorum. 2013 için en heyecanlı kurlar ise ilk çeyrekte ruble ve akabinin de Asya kurları ve Hindistan rupisi olacaktır. " şeklinde görüş bildirdi.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net