Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yüzde 2 enflasyon hedefini önümüzdeki ayki toplantısında benimsemezse Japonya Merkez Bankası'nın yasasını değiştireceğini söyleyen Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe, yene önemli para birimleri karşısında değer kaybettirdi.

Japon yeni, vadeli traderlarının yenin 5 yılın zirvesinden düşeceği tahminlerini azaltması sonrasında dahi dolar karşısında 20 ayın en düşüğüne yaklaştı. Amerikalı yasakoyucuların vergi artışları ve harcama kesintilerinden oluşan mali uçurumu önlemeyi başaramayacağı endişesinin güvenli varlık taleplerini artırması üzerine dolar, euro karşısındaki gücünü korudu.

Yenin zamanla değer kaybetmesini beklediklerini ifade eden Citigroup Inc.'in Japonya hariç Asya stratejileri müdürü  Todd Elmer, orta vadede dolar-yenin 85-90 seviyelerinde seyredeceğini öngördü.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 84.36 düzeyine geriledi. Japon yeni 19 Aralık'ta dolar karşısında 84.62 seviyesinden 12 Nisan 2011'den bu yana en düşüğünü kaydetmişti. Yen, euro karşısında da yüzde 0.1 zayıfladı ve 111.20 düzeyine geriledi. Dolar, euro karşısında 21 Aralık'ta yüzde 0.4 değerlenmesinin ardından bugün yüzde 0.1 primlendi ve 1.3182'den işlem gördü.

Japon piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

Japonya Merkez Bankası'na ültimatom veren dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin yeni başbakanı Shinzo Abe, Ocak'taki politika toplantısında yüzde 2 enflasyon hedeflemesine gitmememsi durumunda merkez bankasının yönetim yasalarını yeniden gözden geçireceklerini ve değiştireceklerini savundu.

Abe, BOJ'a deflasyonu aşması ve büyümeyi canlandırması için sınırsız parasal genişleme çağrısında bulundu. Ancak BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa ve yönetim kurulu geçtiğimiz haftaki toplantıda enflasyon hedefinin yüzde 2 olarak değiştirilmesini önümüzdeki toplantıda görüşme kararı aldı.