Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nde olmayan İskandinav ülkesi Norveç'in dışişleri bakanı Espen Eide, İngiltere'ye ayrılmak yerine AB'de kalmanın avantajlarını düşünmesini söyledi.

AB ortak piyasasına girişi olmasına rağmen, Oslo'nun sınırlı etki alanına sahip olduğuna dikkat çeken Eide, "Kararlar alınırken biz masada değiliz" dedi.

Norveçliler'in AB'yi 1972 ve 1994'te olmak üzere iki kez referandum ile reddetmesine rağmen Eide, AB yanlısı bir profil çiziyor.

Norveç'in müzakerelerde hiçbir rolünün olmadığına, bu sebeple etkisinin de olmadığına dikkat çeken İngiltere'nin eski ABD elçilerinden Sir Nigel Sheinwald, bunun "Temsil hakkına sahip olmadan, düzenlemeye uymak zorunda kalmak" dedi.

Sheinwald, İngiltere'nin ortak piyasa ile içeriden mi yoksa dışarıdan mı bağlantılı olmak istediğine karar vermesinin gerektiğini belirterek, dışarıda olmanın, İsviçre ve Norveç modellerinde de görüldüğü gibi, anlaşmalarda hiçbir etkinin olmayacağı anlamına geleceğini anlattı.

İngiltere'nin Konservatif Partisi yetkililerinden Daniel Hannan, Norveç ve İsviçre modellerinden daha iyi şartlara sahip bir modelin peşinde olduklarını söylerken, Başbakan David Cameron, AB üyeliğinin devam etmesini istiyor.