Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyümeyi desteklemek ve istihdam yaratmaya çalışan Fed Başkanı Ben Bernanke, rekor düzeydeki mortgage faizlerini hâlen yeterli ucuzlukta görmüyor.

Fed'in tahvil alımları vasıtasıyla bilanço tablosunu 3 trilyon dolara kadar genişletmesinin ardından politika yapıcılar, mortgage destekli varlıklardaki düşük faizlerin, konut kredilerinde daha fazla tasarruf olarak aktarılmamasından ötürü hayal kırıklığı yaşıyor. Bernanke bu ay bu trendi "talihsiz" olarak nitelerken, New York Fed, konuyu incelemek üzere bir çalıştay düzenliyor.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, tahvil faizleri ve konut kredisi faizleri arasındaki farkın Fed'in rekor düzeydeki teşviklerinin ekonomik yararlarını bulanıklaştırdığını savundu. Faizler arasındaki farkın sebepleri arasında, bankaların düzenlemeleri işlemek için yeni personelin yüksek sabit maliyetinin altına girmek istememsi ve daha sıkı sermaye zorunluluklarının kredileri servis etmenin cazibesini düşürmüş olması bulunuyor.

Fed'in mortgage faizini aşağı çekmeye çok uğraştırğını söyleyen Pierpont Securities LLC'nin başekonomisti Stephen Stanley, bankalar için kendilerini ortaya atıp, piyasanın altını üstüne getirmeleri için bir istek olmadığını belirtti.

Daha fazla teşvik seçeneğinin azalmasıyla merkez bankacıları, varolan teşviğin etkisini artırarak faiz farkını aşağı çekmenin yollarını araştırıyor.

Fed 2008'den bu yana politika faizini sıfıra yakın tutuyor. Merkez bankası bu ay faizin işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerileyinceye ve enflasyon yüzde 2.5'in altında kaldığı sürece düşük kalacağını söyledi.