Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Noel nedeniyle birçok piyasanın tatile çıkmasından dolayı işlem hacimleri bir hayli düştü. Asya’da Japonya ve Çin Borsalarındaki sabah saatlerindeki yükseliş dikkat çekiciydi.  Japon yenindeki satış ile birlikte, ihracatçı firmaların ağırlıkta olduğu Nikkei Endeksi, gelen alımlarla kapanışını % 1.41 primli olarak gerçekleştirdi. Mali uçuruma yönelik endişeler, Noel tatili dönüşü sene sonuna çok az bir süre kalması nedeniyle yeniden alevlenebilir. Yurt içinde ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 2013 Para Politikasına ilişkin yaptığı sunum ön plandaydı.

2013, 2014 ve 2015 yılı için enflasyon hedefini % 5 olarak açıklayan Erdem Başçı’ya göre, 2013 yılı için belirsizlik aralığı da %2 olarak belirtildi. Geleneksel para politikalarında tek amacın enflasyon hedeflemesi, tek aracın da politika faizi olduğunu söyleyen Erdem Başçı, yeni politikalarda ise hem fiyat istikrarı, hem de finansal istikrarı hedeflemesinden dolayı bir çok aracın olduğunu vurguladı. Yapısal önlem olarak zorunlu karşılıkların yanı sıra ikinci önlem olarak kaldıraça dayalı zorunlu karşılıkları tanıttı. Buna göre bu uygulama 2013 raporlama dönemi sonrası 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Kaldıraç oranı uygulamasının Basel III kriterlerine tamamlayacı bir uygulama olmakla birlikte, kısa vadeden ziyade daha uzun dönem için önlem niteliğinde olduğu konuşuluyor. Şu an bankacılık sektörünün kaldıraç oranı % 7,6 düzeyinde. Yeni uygulamaya göre 2013 son çeyrek bilançosu dikkate alınacak. Kaldiraç oranı 3.25–3.50 arasındaysa 1 puan ek ilave zorunlu karşılık, 3-3,25 arasına 1.5 puan ilave zorunlu karşılık, 3’ün altı ise 2 puan zorunlu karşılık istenecek.

Başçı’nın konuşmaları sonrası tahvil piyasasına alım geldi

Güne % 6.05 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil, Merkez Bankası Erdem Başçı’nın konuşmaları sonrası gelen alımlarla % 6.03’e geriledi.

İMKB’de Noel tatili etkisi

Yurt dışı tatil etkisi beraberinde İMKB 100’deki işlem hacmi üzerinde baskı yaratıyor. İlk seansta işlem hacmi 675 milyon TL civarındaydı. Saat 13:46 itibariyle endeks 77,681 seviyesinde. Yılın son günlerinde de pozitif ayrışmasına devam ediyor. İMKB 100 endeksi 2012 yılında dolar bazında %5 7,8 getiri sağlarken aynı dönemde MSCI gelişen ülkeler endeksinin getirisi % 13,8 olarak gerçekleşti.

Dolar/TL ’de yatay seyir

Güne 1.7980 seviyesinden başlayan dolar/TL Saat 13:27 itibariyle TL’nin dolara karşı bir miktar değer kazanmasıyla 1.7966 seviye geriledi. 1.32’li seviyelerin altına gevşeyen Euro/Dolar paritesi ise yine aynı saatlerde 1.3184’ten işlem görüyordu.

Akbank Hazine Bölümü Türev İşlemleri Yöneticisi Akın Taş, "Merkez Bankası’nın sermaye akımlarına karşılık nasıl bir politika izleyeceği önemli konular arasında. Noel tatili sonrasına kalan mali uçurumla ilgili gelişmeler, piyasadaki volatilitelere uzun zamandan bu yana ilk defa alış etkisi getirdi. Aylık volatiliteler de sert yükselişler yaşandı. Piyasada 1.86–1.90 bölgesine sırasıyla Mayıs ve Nisan ayı başlarına yaklaşık 300 milyon dolara yakın opsiyon ilgisi gördük. Piyasanın kendini hedge etmek adına opsiyon piyasasında mali uçurum endişelerinin fiyatlandığını görüyoruz. Mali uçurum konusunda olası anlaşmazlık durumunda volatilitelerin yukarı yönlü seyrine şahit olabiliriz" yorumunda bulundu.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net