Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore'de Tüketici Güveni, ABD'deki bütçe çekişmeleri ve Avrupa'daki kemer sıkma önlemlerinin ülkenin ihracatındaki risklere dikkat çekmesiyle bu ay da ilerleme kaydetmeyi başaramadı.

Kore Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı rakamlara göre ülkede tüketici güveni Aralık'Ta 99 puanla Kasım'daki ile aynı seviyede geldi.

Woori Investment & Securities Co.'nun ekonomistlerinden An ki Tae, Maliye Bakanlığı'nın da Güney Kore Merkez Bankası'nın ardından gelecek yıla ait büyüme tahminlerini aşağı çekebileceğini söyledi. Amerikalı yasakoyucular 600 milyar doları aşan vergi artışları ve otomatik harcama kesintilerini yıl sonuna kadar önleme konusunda anlaşmazlık yaşarken, Euro Bölgesi'nin borç krizi mücadelesi Güney Kore'nin ihracatını olumsuz etkiliyor.

Hükümetin mevcut yüzde 4 büyüme tahmininin gerçekçi olmadığını ve onların da bunu bildiğini belirten An, "Maliye Bakanlığı ABD ve Avrupa'daki riskleri yansıtacak şekilde büyüme oranını yüzde 3'ün biraz üzerine geriletebilir" dedi.

Güney Kore Merkez Bankası Park Geun Hye yönetimi altında ülkenin 2013'te yüzde 3.2 büyüyeceğini öngörüyor. Merkez bankası Temmuz'daki yüzde 3.8 tahminini aşağı çekti. Ülke 2012'nin 3. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3.8 büyüyerek 2009'dan buyana en düşük hızına işaret etti.