Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'daki feminist gruplar Pazartesi günü ceza adalet sistemindeki, tecavüz mağdurlarına daha duyarlı hâle gelmesi ve tecavüzcülere verilen düşük ceza oranlarının artırılmasına yönelik denetimlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Feminist grupların çağrıları, Hindistan polisinin, 23 yaşındaki kadının otobüste toplu tecavüze uğraması sonrasında protestolarla geçen haftasonununu takiben Yeni Delhi'nin tam ortasındaki geniş bölgeyi kapatmasının ardından geldi.

Tecavüz mağduru genç kadını Yeni Delhi hastanesinde hayat mücadelesi vermek zorunda bırakan vahşi olay, kadına karşı şiddeti kanıksamış olan Hindistan'da kamuoyunun tepkisini çekti.

Hint mahkemeleri 2011'den bu yana rapor edilen tecavüz vakalarının yalnızca yüzde 30'unda suçluluk buldu. Avukatlar, kadına karşı şiddeti olağan gören geleneksel kafadaki hakimlerin, tecavüzcülerden çok tecavüz mağdurlarını davaya çıkarmasından şikayet ediyor.

Kıdemli bir savcı olan Vrinda Grover, ceza yükünün kadınlardan, suçlulara çevrilmesinin gerektiğini söylerken, Hindistan'ın muhalefet lideri Sushma Swaraj, tacavüzcülere idam cezası getirilmesi çağrılarına öncülük etti.

Hint hükümeti tecavüz ve taciz yasalarını denetlemesi için 3 yargı yetkilisini görevlendirdi.