Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları New York'ta, BHP Billiton Ltd.'nin en büyük bakır madeni olan Şili'deki Escondida madeninde işçilerin ücret teklifini geri çevirmesinin üretimin duracağı endişelerini artırması sonucu yükseldi.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 yükselerek pound başına 3.579 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:59'da 3.566 dolara geldi. Piyasa dün Noel tatili nedeniyle kapalıydı. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 57,130 yuanda (9,164 dolar) kaldı.

Şili'de üretim ve maden işçileri, sendikadan 24 Aralık'ta yapılan yapılan açıklamaya göre, 22 Aralık'ta sunulan teklifi "oybirliği" ile reddetti.Sendika yetkilisi Marcelo Tapia, kontratın biteceği Temmuz 2013'te başlayacak olan zorunlu müzakereler öncesi işverenin daha yüksek bir ücret teklifi ile gelebileceğini söyledi.

Shenzhen'de Essence Futures Co. analisti Cai Jie, "Göreceli olarak sıkışık küresel arz ve Çin ekonomisindeki toparlanma, yılın ilk yarısında bakır fiyatları konusunda beni iyimser düşündürüyor," dedi ve "Makro ortam bu yılkinden daha kötü olamaz ve bu durum fiyatları destekleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Londra Metal Borsası (LME) bugün tatil nedeniyle kapalı.