Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, Japonya'da yeni hükümetin ekonomiyi desteklemek için piyasaya daha fazla nakit verilmesi için baskı yapacağı beklentileri ile Nisan 2011'den bu yana en zayıf seviyesine inerken, Asya hisse senetleri değer kazandı. Petrol yükseldi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.7 geri çekilerek, Londra saati ile 10:25'te 85.33 seviyesine zayıfladı. Japonya para birimi bu yıl, dünyada dokuzu hariç tüm para birimleri karşısında değer kaybetti. Japon hisse senetleri, parlamentonun Shinzo Abe'nin başbakanlığını onaylamasının ardından dokuz ayın zirvesine tırmanırken, tahviller değer kaybetti. Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 0.6 yükselerek varil başına 89.13 dolara çıkarken, bakır vadelileri New York Comex piyasasında yüzde 0.7 değer kazandı. ABD Hazine kağıtlarında işlemler, ABD piyasaları açılana dek yapılmayacak. ABD endeks vadeli kontratları ise Londra saati ile 11:00'de işleme açılacak.

Lideri olduğu Liberal Demokrat Parti (LDP) ile 16 Aralık'taki seçimlerde güçlü bir zaferle ayrılan Abe, parlamento alt meclisinin başbakanlığı onaylamasının ardından bugün yeni kabineyi açıklayacak. Japonya Merkez Bankası kurul üyeleri, 19-20 Kasım toplantı tutanaklarında görüldüğü üzere, ekonominin zayıflamakta olduğunu kaydettiler ve bir üye açık uçlu varlık alımları önerisinde bulundu. ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi kanun yapıcılar, 1 Ocak'ta devreye girecek, mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerinde otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarından kaçınma amacıyla görüşmeler yürütmek üzere yarın biraraya gelmeyi planlıyor.

Tokyo'da IG Markets Securities Ltd. analistlerinden Junichi Ishikawa, "Abe yönetiminden parasal genişlemeye ilişkin ilave baskıyı ima edecek herhangi bir yorum, yen için satış faktörü olacak," dedi ve "Piyasadaki düşük likiditeyle birlikte, para birimleri muhtemelen daha fazla hareket edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Singapur'da UBS AG Döviz stratejisti Gareth Berry, "Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ)19-20 Kasım toplantısının tutanakları bugün yen satışı için diğer bir bahane oluşturdu," dedi ve "Son birkaç yıldır yene karşı pasif ilginin ardından, BOJ politika kurulu şimdilerde, para birimini zayıflatmak için bilinçli bir çaba dahilinde, politika duruşunu değiştirmede istekli görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti ve euro karşısında yüzde 0.9 düşerek 112.71 euro seviyesine zayıfladı. Japon para birimi dolar karşısında üçüncü ayı da kayıpla geçirerek, Ağustos 2008'den bu yana en uzun süreli değer kaybı dönemini yaşamaya hazırlanıyor.

(13:15'te güncellendi)