Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın, merkez bankasının deflasyonun pençesindeki ekonomiye nakit enjekte etmesi için baskı yapması beklenen Shinzo Abe'nin başbakanlığını Parlamento'da onaylaması öncesinde yen, dolar karşısında Nisan 2011'den bu yana ilk kez 85 doların altına indi.

Japonya Merkez Bankası'nın Kasım toplantısının tutanaklarının, banka yönetim kurulu üyelerinden birinin ucu açık varlık alımı önerisinde bulunduğunu göstermesiyle yen, önemli para birimlerinin hepsi karşısında değer kaybetti. Avustralya ve İngiltere'de Borsalar bugün tatil sebebiyle kapalı. Güney Kore wonu, deniz aşırı yatırımcıların ellerindeki Güney Kore hisselerini artırmasıyla 15 ayın zirvesine yaklaştı.

Abe yönetiminden, parasal genişlemede ekstra baskı yönünde gelecek her açıklamanın yen için satış katalizi olacağını belirten IG Markets Securities Ltd.'ın analistlerinden Junşchş Ishikawa, bu zayıf piyasa likiditesi içinde, döviz kurlarının daha büyük adım atmasının beklendiğini söyledi.

Japon yeni, dolar karşısında erken saatlerde 85.36 düzeyinden 8 Nisan 2011'den bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından dünkü kapanışının yüzde 0.6 altına gerileyerek 85.24'ten işlem gördü. Yen, euro karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 112.33'e düştü. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik kaydetmeyerek 1.3178 seviyesinde seyretti.

Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın Tokyo'daki Döviz birimi müdürü Yousuke Hosokawa, yenin 85 seviyesine vurmasının ardından satış emirlerini tetikleyerek düşüşünü hızlandırdığına dikkat çekti.