Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'in güneyindeki Fucien eyaletinin Çüencou şehrinde ülkenin üçüncü finansal reform pilot bölgesi kurulacak.

Pekin hükümetinin onay verdiği proje kapsamında ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinin İnci Nehri Deltası ve Vıncou şehirlerinden sonra üçüncü finansal reform pilot bölgesi Çüencou şehrinde hayata geçirilecek.

Proje kapsamında finansal hizmetlerin reel ekonomiye adapte olma potansiyelinin artırılması, finansal varlıkların reel ekonomide yeni kullanım alanlarının araştırılması, çok kapsamlı reel ekonomi ve finans birimlerinin çeşitlendirilmesi planlanıyor.

Çüencou, Çin'de özel işletmelerin yoğun olduğu bir bölge konumunda. Son 30 senede şehirdeki özel işletmelerin sayısının yılda ortalama yüzde 30 oranında arttığı kaydediliyor. Kentte 2010 yılı sonu itibariyle 130 bin özel işletme olduğu ve bunlardan 77'sinin de Borsada hisseleri bulunduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, özel işletmelerin sahip olduğu özel finans varlıklarının, bu proje ile bölge ekonomisinin güçlendirilmesi yolunda daha büyük bir rol oynayacağı görüşünde.

Bölgede bulunan özel tasarruf tutarının toplamda yaklaşık 317 milyar dolar civarında olduğu vurgulanıyor.

Dünyada spor ayakkabı üretiminin de önemli merkezlerden biri konumunda olan bölgede üretilen spor ayakkabıları, Çin'in bu sektördeki imalatının yüzde 40'ını ve tüm dünyadaki spor ayakkabı imalatının ise yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.

Öte yandan ülkenin taş malzemeleri ihracatının yüzde 35'ini ve el yapımı seramik ihracatının ise yüzde 65'ini yine bu bölgede yapılan ürünler oluşturuyor.

AA