Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın çimento magnetinin oğlu ve siyasal yatırım amacıyla devlet hazinesinden yaptığı aşırı harcamalarla ünlü eski başbakan Taro Aso, Japonya'nın 3 yıl içindeki 6. başbakanı oldu ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde mali teşvikleri genişletme sözü verdi.

Bakanlar Kurulu Baş Sekreteri Yoshihide Suga, 72 yaşındaki Aso'nun aynı zamanda başbakan yardımcılığı ve finansal hizmetler bakanlığı görevlerini üstleneceğini açıkladı. Fumio Kishida Japonya'nın yeni dışişleri bakanı olurken, Akira Amira da ekonomi bakanlı olarak atandı.

Maliye bakanının ilk görevi, üçüncü çeyreğinde de daralacağı tahmin edilen ekonomi için partisinin büyük ölçekli ek bütçe vaadini yerine getirmek olacak. Gayrisafi yurtiçi hasılasının 2 katı büyüklüğünde borcu olan ülkenin karşısındaki en büyük sınavlardan biri tahvil piyasalarındaki satışları önlemek olacak.

Aso'nun tahvil faizlerini sıçratmadan genişlemeci mali politika benimsemesinin gerektiğini ve bunun da zorlu bir görev olduğunu belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in Tokyo'daki tahvil stratejistlerinden Mari Iwashita, LDP'nin tahvil piyasalarına çok fazla dikkat ediyor gibi görünmediğini, bu nedenle reyting kuruluşlarının not indirimiyle uyarıda bulunabileceğini söyledi.

Genel seçimlerde ezici zafer kazanan Liberal Demokrat Parti'nin iktidara gelme yarışı süresince Japonya'nın ülke tahvili riski arttı. Japonya'nın 5 yıllık tahvillerin CDS'i bugün Tokyo saati ile 15:04'te 13 Kasım'daki 71.5 baz puan seviyesinden 14.5  baz puanlık artış kaydederek, 86 baz puan yükseldi.