Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sosyal tesislerinde enerji muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TÜPRAŞ'ın İran'dan aldığı petrol oranıyla ilgili ikinci muafiyet döneminin 3 Aralık 2012 tarihinde sona erdiğinin hatırlatılması üzerine Yıldız, TÜPRAŞ'ın İran'dan ham petrol almaya devam ettiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, ''İkinci istisna dönemi olan, yani istisnaların arasında Türkiye'nin de bulunduğu ve 6 ay süreyle istisna oluşturulan yapının biz bir müddet sonra tekrar gündeme getirilip uzatılacağı kanaatindeyiz. Çünkü Türkiye bir kısım Avrupa ülkeleri gibi ihtiyacının yüzde 3-5'ini İran'dan alan bir ülke değil. Geçen yıl ihtiyacının hemen hemen yarısını İran'dan alıyordu, o yüzden bizim için önemli bir ithalat noktasıdır'' diye konuştu. Yıldız, İran'dan ham petrol alımı konusunda düşürülen miktarın da Libya, Suudi Arabistan, Rusya gibi ülkelerden telafi edildiğini söyledi.

İran'dan alınan doğalgazla ilgili bir gelişme olup olmadığı sorusuna Yıldız, Türkiye'nin ihraç ettiği doğalgazın yüzde 18-20'sinin İran'dan karşılandığını belirterek, ''Orada herhangi bir geri adım atmamız söz konusu değil, bizden de böyle bir geri adım zaten istenmedi'' yanıtını verdi.



-Doğalgaz arzında sıkıntı yok

Kış döneminde doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine Yıldız, kış şartlarında doğalgaz arzında vatandaşlar açısından bir sıkıntı bulunmadığını ve vatandaşların doğalgazı rahatlıkla kullanabileceğini vurguladı.

Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla sürekli yaz saati uygulamasının kalması konusunu Bakanlık olarak gündeme getirdiklerini hatırlatarak, konuyla ilgili 3-4 bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini ve uygulamanın bir süre daha kalabileceğini ifade ettiklerini söyledi. Yıldız, ''O yüzden biz bu konuyu Enerji Bakanlığı olarak gündemimizden çıkartıyoruz. Yaz saati uygulaması yapılacaksa buna kararı Bakanlar Kurulu verecek, kaldırılacaksa da Bakanlar Kurulu karar verecek'' ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin ''Kış ayları nedeniyle bazı büyük sanayi kuruluşlarının gaz sıkıntısıyla alakalı konuları gündeme geliyor, bunlar giderildi mi?'' şeklindeki soru üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

''Bundan 2 hafta kadar önce bir açıklamada bulunmuştum, (doğalgaz ihtiyacı olan ve bunu tedarik edemeyen bir sanayicimiz varsa gelsin biz tedarikini sağlayacağız) demiştim. Bunun üzerine Ankara Sanayi Odası Başkanı sayın Nurettin Özdebir, OSBÜK olarak kendilerinin 1 milyar metreküp civarında ihtiyacının olduğunu söylemişlerdi. Dün kendisiyle konuştum, (herhangi bir eksiğiniz var mı?) dedim. (Çok teşekkür ederim, şu anda kontrat yapmayan herhangi bir kuruluşumuz yok) dedi. Erdemir de BOTAŞ'la kontratını imzaladı. Dün Cezayir'de bir ekibimiz vardı, bugün de ben Cezayirli meslektaşımla bir telefon görüşmesi yapacağım. O telefon görüşmesinde spot alımların, özellikle Ocak-Şubat aylarında mutlaka takviye edilmesini istiyoruz. Ben kış aylarında 30-40 santimetre kar yağmışken, sıcaklık eksi 15 dereceye düşmüşken (hiçbir şey yok arkadaşlar) diyerek bahar ayı muamelesi yapmam. Kış şartlarında bir kısım olumsuzluklar olabiliyor. Elektrik kesintileri olabiliyor, kış şartlarında sıfır problem beklemeyin. Ama hepsi telafi ediliyor.''



-Altıncı yakıt ''tasarruf''

Bakan Yıldız, enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı çalışmaların 2013 yılında da devam edeceğini belirterek, en ucuz enerji kaynağının enerji verimliliği olduğunu ve 6. yakıt olarak enerji verimliliğinin Türkiye'de kullanılmasının doğru olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar enerjide yüzde 20'ler civarında bir tasarruf imkanı bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, yıllık olarak da Türkiye'de 15 milyar liralık tasarruf miktarı bulunduğunu kaydetti. İnsanların ödediği faturaların tasarruf yaptığı oranda azalabileceğine işaret eden Yıldız, ''Kendileri için küçük ama Türkiye için büyük adım atabilirler. Tasarrufla ilgili eğitimi kreşten başlayacak Milli Eğitim müfredatına sokmak istiyoruz'' diye konuştu.

Sokak aydınlatmasında da led lambalar sayesinde ciddi bir tasarruf imkanı bulunduğunu anlatan Yıldız, TBMM'den Enerji Bakanlığı'na geçen yolda sokak lambalarının led lambalara dönüştürüldüğünü, bu sayede yüzde 41'ler seviyesinde tasarruf edildiğini kaydetti.


-Kerkük-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı

Kerkük-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın Kuzey Irak tarafından daha az petrol verilerek devam ettirildiği konusunun bugün basına da yansıdığını belirten Yıldız, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

''Biz bu meselenin içerisine girmeyiz arkadaşlar. Kuzey Irak ile Merkezi Irak Yönetimi arasında para ödenmemesi nedeniyle durdurulan bir petrol akışından bahsediyoruz. O hattan normalde 400-420 bin varil civarında günlük akışın, dün 350 bin variller civarında gerçekleştirildiğini gördük. Belki bir miktar daha azalabilir. Biz oradan petrol geçiyor olması halinde bunu taşıyabileceğimizi deklare ediyoruz. Ama hattı ne kadar besleyebilecekleri onların problemidir. Biz bu kapasiteyi artırmak için gerek Kuzey Irak gerekse Merkezi Irak hükümetiyle her zaman görüşmeye açık olduğumuzu deklare ediyoruz ve o boru hattı da daima açık olacak aktarım için. Bu hat ne kadar çalışırsa Irak'ın normalleşmesine o kadar katkı konulmuş olacak.''

Bir gazetecinin ''Yeni yıldan ne bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine Yıldız, yeni yılda Suriye'de iç savaşın sona ermesini temenni ettiğini bildirdi. Yıldız, ''Suriye'de bu iç savaş devam ederken insanın huzur içinde olma ihtimali yok. 2013'de en büyük beklentim o iç savaşın Esed rejiminin gitmesiyle birlikte sükunete kavuşması olacaktır'' dedi.



-Istranca'da 2. ve 3. tespit kuyuları açılacak

TPAO'nun Istranca'da yaptığı çalışmalara da değinen Yıldız, Istranca'da şu ana kadar bulunan doğalgaz rezervlerinin biraz daha üzerinde bir rezerv öngörüldüğünü ve bölgeye ikinci ve üçüncü tespit kuyularının açılmasına karar verildiğini söyledi.

Bakan Yıldız, KKTC'de karada ikinci kuyunun da 2013 yılı içinde açılacağını sözlerine ekledi.