Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüketici şirketleri yükselirken, aracı kurumların finansal şirketleri bu haftanın yıldızı olmasına öncülük etmesi üzerine Çin Borsası 4. haftasında da kazanç sağladı.

Sinolink Securities Co., regülatörün aracı kurumlar için tahvil finansmanlarını kolaylaştıracağını söylemesi sonrasında yüzde 6.6 yükselerek bu hafta kaydettiği yüzde 14 kazancı genişletti. Kweichow Moutai Co. son 2 haftanın en büyük sıçramasını yaparak, temel tüketim maddesi üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti. Hebei Iron&Steel Co., varlık enjeksiyonunu erteleyeceğini söylemesi sonrasında yüzde 2.9 değer kaybetti. China Securities Journal, Çin'in otomobil, hanehalkı elektronikleri ve güneş enerjilerinin tüketimini destekleyici önlemler alabileceğini açıkladı.

Önümüzdeki yıl daha çok tüketimin desteklenmesini hedefleyen politikaların görüleceğini, bunun da Çin ekonomisinin büyümesini korumasına yardımcı olacağını söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, ekonomide istikrar sağlanmasıyla hisselerdeki yukarı yönlü trendin oldukça güçlü olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 artışla 2,216.76 puana çıkarak bu haftaki kazançlarını yüzde 2.9'a taşıdı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 primle 2,460.92 puana tırmandı. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.1 aşağıda kapandı.

Şanghay endeksi 3 Aralık'ta bu yılın en düşük kapanışını yapmasının ardından ülkenin yeni liderlerinin, ekonomik reformlar kapsamında şehir kalkınmalarını destekleyeceklerini söylemeleri üzerine yüzde 13 sıçradı. Endeks 2012'de yüzde 0.8 kaznaçla son 3 yılın ilk kazançlı senesine işaret etti. Çin Borsası için bu yılın son işlem günü 31 Aralık olacak ve ardından borsa 1-3 Ocak arasında tatilde olacak.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 19 üzerinde seyrederken, endeks tahmini kazançlarının 10.9 katı ile son yılın en yüksek düzeyinden işlem gördü.