Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABDli yasa yapıcıların ekonomiyi tehdit eden mali uçurum konusunda görüşmeler gerçekleştirmek üzere toplanmasıyla Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kazancı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

West Texas Intermediate (WTI) yüzde 0.7'ye varan yükselişler yaşarken, haftalık çıkışını da yüzde 2.7'ye genişletmiş oldu. Kongre liderleri ABD Başkanı Barack Obama'yla Beyaz Saray'da buluşarak mali uçuruma bulunabilecek bir çözüm konusunda görüşmeler gerçekleştirecekler. Temsilciler Meclisi Eric Cantor, Meclis'in bu Pazar günü toplanacağını belirterek son 2 yılda ilk kez bir Pazar gününün çalışılarak geçirileceği işaretini verdi. Dün açıklanan bir sektör raporuna göre ABD'de stoklar geçtiğimiz hafta düştü.

Global Risk Management Ltd. Danimarka analisti Michael Poulsen, "ABDli politikacılar mali uçurumu engellemek için bir anlaşmaya varırlarsa fiyatlar sıçrayabilir" yorumunda bulundu.

Şubat vadeli WTI petrolünün varili Londra saatiyle 12:24'te 91.02 dolardan işlem görürken, gün içindeki fiyat artışı 62 centi gördü. WTI'da işlem hacmi 100 günlük ortalamanın ise yüzde 34 altında gerçekleşti. Petrol vadelileri 2008'den bu yana ilk yıllık kayıplarına hazırlanıyorlar.

Şubat vadeli Brent petrolün varili ise Londra merkezli ICE Futures Europe'da 58 cent artışla 111.38 dolardan işlem gördü. ICE Futures Europe işlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı. Avrupa gösterge ham petrolüyle WTI arasındaki fark dün 19.93 dolarken bugün 19.62 dolar oldu.