Mısır dövize müdahale etti
Mısır Merkez Bankası, döviz rezervlerindeki hızlı düşüşü önlemek için bankalara dolar sattı
Mısır Merkez Bankası, ülkedeki siyasi kargaşanın da etkisi ile döviz rezervlerinde 2004 yılından bu yana görülen en şiddetli azalmayı durdurmak için, ilk döviz ihalesinde bankalara 74.9 milyon dolar sattı.
Merkez Bankası, dolar satış ihalesinde fiyatı 6.2425 Mısır poundu seviyesinde kesti. 28 Aralık'ta dolar karşısında 6.1858 seviyesinde işlem gören Mısır poundu, Kahire saati ile 15:53'te yüzde 1.8 değer kaybederek 6.3041 seviyesine zayıfladı. Bu müdahale, döviz rezervlerinin yaklaşık üç aylık ithalatı karşılayabilecek ve Merkez Bankası'nın "kritik" olarak nitelediği 15 milyar dolara düşmesinin ardından yapıldı.
İhale, Mısır Başbakanı Hisham Qandil'in, gelecek ay, 4.8 milyar dolarlık kredi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerin yeniden başlatılmasının amaçlandığını açıklamasını takiben yapıldı. Mısırlı yetkililer, bu adımların, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iki yıl önce düşürülmesine neden olan siyasi kargaşanın da bozduğu ekonomiyi düzeltmek için atıldığını kaydediyorlar. Döviz satışı, Merkez Bankası tarafından, Mısır'ın poundu devalüe edeceğine oynayanları durdurmak için attığı son adımı işaret ediyor.
Kahire'de, yatırım bankası EFG-Hermes Holding SAE ekonomistlerinden Mohamed Abu Basha, ihale öncesi yaptığı değerlendirmede, "İhaleler, Merkez Bankası'nın, IMF ile görüşmelerin yeniden başlamasını beklemesi ile birlikte, poundun düzensiz bir şekilde devalüasyonunu durdurmak için nihai savunma hatlarını oluşturuyor," dedi ve "Merkez Bankası, piyasa katılımcılarının izleyebileceği açık ve şeffaf yerel para fiyatlama seviyesi verecek" şeklinde yorumda bulundu.