KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar Endeksi, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD'li kanun yapıcıların mali uçurum olarak adlandırılan ve yılbaşında devreye girecek 600 milyar doların üzerinde vergi indirimleri ve harcama kısıntılarını önlemek için müzakereleri sürdürmesi ile birlikte son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro, İtalya'da borçlanma maliyetlerinin son tahvil ihalesinde artış göstermesi ve Fransa ekonomisinin ilk tahminden daha yavaş büyüyebileceğini işaret eden raporun etkisi ile, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Yen dolar karşısında, Japonya'da tüketici fiyatlarının ve fabrika üretiminin düştüğünü gösteren verilerin ardından 28 ayın en düşük seviyesine indi.

Gain Capital Group LLC kıdemli Döviz stratejisti Eric Viloria, "Mali uçurum devam ettiği sürece, beklentiler, yıl sonuna kadar anlaşmaya varılamayacağı yönünde. Bu da risk vaarlıkları üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Bu, dolar için riskten kaçınma anlamına geliyor ve ABD hAzine tahvili faizleri düşerken, dolar güç kazanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar euro karşısında yüzde 0.2 güçlenerek, Cuma günü, yüzde 0.5 ile 21 Aralık'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, New York saati ile 17:02'de euro başına 1.3216 dolar seviyesine geldi. ABD para birimi yen karşısında, 3 Ağustos 2010'dan bu yana en güçlü seviyesine çıktıktan sonra, yüzde 0.2 düşerek 85.96 yen seviyesine geldi. Euro yen karşısında yüzde 0.3 kayıpla 113.61 seviyesine gevşedi.

Advertisement