Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölgenin zayıf ekonomilerinin tahvillerini satın alacağını açıklamasının Euro Bölgesi'nin dağılacağı endişelerini azaltmasının desteği ile son üç yılın en hızlı rallisini yaptı.

Yarısı Rupert Murdoch'un News Corp.'una ait Alman ödemeli TV operatörü Sky Deutschland AG, geçen yıl değerini neredeyse üçe katladı ve gösterge endeks Stoxx Europe 600'de en iyi performansı gösteren hisseoldu. Piyasa değeri açısından Belçika'nın en büyük banka ve sigorta kuruluşu KBC Groep NV yüzde 169 yükseldi. Hükümetin el koymasının İspanya'nın bankaları için yardım istemesine neden olan Bankia SA yüzde 89 ile en fazla kaybettiren hisse oldu.

Stoxx 600 Endeksi yılın son işlem gününde yıllık yüzde 14 kazançla 279.68 puandan kapandı. Bu oran, 2009'daki yüzde 28'lik yükselişin ardından en hızlı çıkışı işaret ediyor. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, 20 Aralık'ta son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 281.81 puana çıktıktan sonra, ABD'de kanun yapıcıların Avrupa piyasaları kapanmadan önce anlaşmaya varamamalarının yılbaşında başlayacak mali uçurum olarak adlandırılan vergi artırımları ve harcama kısıntılarının önlenemeyeceği endişelerini artırması ile birlikte geriledi.

Paris'te Ofi Patrimoine fon yöneticilerinden Jacques Porta, "Avrupa hisse senetleri, yılın sonuna doğru yoğunlaşan bütçe tartışmalarına karşın çok iyi bir yıl geçirdi. 2013'e girerken, Avrupa piyasalarının iki büyük avantajı var. Ucuz değerlemeler ve borç krizine ilişkin daha az stres," dedi.

Bloomberg anketi ile derlenen verilere göre, Stoxx 600 Endeksi'ndeki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin 2013 yılı tahmini karlarının toplamının 11.4 katı seviyesinde. Bu verinin son yedi yıldakiortalaması ise 12 katı seviyesinde.

Öte yandan Avrupa hisseleri yedi ay üst üste yükselerek, Nisan 1999'dan bu yana en uzun süreli aylık çıkış serisini yaşadı.