Ortadoğu hisseleri gelişen piyasaları sollamaya hazırlanıyor
Templeton, Ortadoğu'nun gelişen piyasa hisselerinden daha fazla kazanç sağlayacağını öngördü
Franklin Investment Managemenet Ltd., yüksek temettü ve devlet tarafından fonlanan büyümenin yatırımları cezbetmesiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki (MENA) hisselerin, gelişen piyasaları geride bırakacağını söyledi.
Körfez İşbirliği Konseyi'nin en büyük hisse senedi göstergesi Bloomberg GCC 200 Endeksi 2012'de yüzde 3.7 kazançla, yüzde 15 yükselen MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki rallinin ardında kaldı. Öte yandan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki temettü getirisi yüzde 2.73'te seyrederken, bu oran 6 ülkenin yer aldığı grubun en çok işlem gören hisselerini kapsayan Bloomberg GCC 200 Endeksi'ndeki hisseler için yüzde 3.92'den fiyatlanıyor.
Yabancı yatırımcıların getiri arayışının artmasıyla MENA bölgesindeki hisselerin daha çok ilgi çekeceğini öngören Franklin Templeton'ın Dubai merkezli MENA hisseleri başkanları Bassel Khatoun ve Salah Chamma, hisselerin son 5 yılda gelişen piyasa ortaklarının gerisinde kaldığını, ancak bölgedeki destekleyici temellere bakıldığında, bu trendin değişmesi için güçlü sebepler görüldüğünü söyledi.
Arap Baharı ve Dubai'deki borç krizinin yabancı yatırımcıları uzaklaştırmasıyla MENA hisseleri, diğer gelişen piyasa ortaklarından daha düşük performans sergiledi. Körfez İşbirliği Konseyi'nin (GCC) petrol zenginliğini 1 trilyon doların üzerindeki projelerde harcamaya hazırlanmasıyla performansın artması bekleniyor. Suudi Arabistan'ın okul ve yol gibi yatırım projelerin yanısıra, Katar'da 2022'de yapılacak futbol Dünya Kupası için stadyum projesi de bulunuyor. Franklin Templeton, cazip değerlemer göz önünde bulundurulduğunda, bu harcamadan yarar sağlayan şirketlerin yatırımcıları çekeceğini söyledi.
Körfez hisseleri, defter değerlerinin 1.55 katından fiyatlanıyor. Bu oran Mısır'ın endeksi için 1.35 katında seyrederken, MSCI Dünya Endeksi'ndeki gelişen piyasalar, defter değerlerinin 1.76 katından işlem görüyor.