Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de 20 yıldan bu yana ilk defa vergiler arttı. Mali uçuruma ilişkin olumlu gelişmeler yeni yılın ilk işlem gününe moral verdi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında geçen kıran kırana pazarlıklar sonucu, yıllık geliri bireysellerde 400 bin dolar, çiftlerde 450 bin dolar üzerindekilere olan vergi % 35’ten % 39,5’a çıkarıldı. 400–450 bin dolar yıllık geliri olan kesim Amerikan halkının %1’ini oluşturuyor. Vergi artışları sadece orta sınıf ve yüksek gelirli kesimi etkilemedi, bordrolu çalışanlara da 2 puanlık vergi artışı geldi. Bu artış bordrolu çalışanların cebinden 1,500 dolar çıkış anlamına geliyor. İşsizlik sigortasıyla ilgili süre uzatılırken, sermaye kazancı ve temettü gelirleri her ne kadar Demokratların istediği düzeyde olmasa da bu konuda da uzlaşıya gidildi. Gelir tarafında anlaşma sağlandı ancak harcama kesintileri konusunda henüz bir çözüm yok. Bütçe tarafında 600 milyon dolar gelire karşılık, harcama kesintilerinde 15 milyon dolarla sınırlı kaldı. Gelirler/giderler (%) rakamlarına bakıldığına 2008 yılındaki % 84 düzeyinden 2012 yılında % 69’a gerilediği görülüyor. Şubat sonu-Mart başı itibariyle özellikle harcama kesintileri ve akabinde bütçe tavanına ilişkin pazarlıklar konusunda Cumhuriyetçilerin dönüşü muhteşem olacağa benziyor. Mali uçuruma yönelik gelişmeler Asya Borsalarına da sabah saatlerinde olumlu yansıdı. Bugün Çin ve Japonya piyasaları tatilde.

Yurtiçi tarafta ise yeni yıla emlak, tütün vergileri ve mevduat stopajında önemli düzenlemelerle girdik. Sigara yönelik zamlarda ilk atak, paket başına 1 TL zam ile Philsa’dan geldi. Üst segment sigaralara %13-15, alt segmente ise %15-20 zam yapıldı. Diğer şirketlerden gelecek açıklamalarla birlikte zamların enflasyona etkisini izliyor olacağız.

Gösterge tahvilde geri çekilme

2012’nin son işlem gününü % 6.18 bileşik seviyesinden kapatan gösterge tahvilin faizi yeni yılın ilk işlem gününe % 6.11 bileşik seviyesinden başladı. Yarın açıklanacak Aralık ayı ve 2012 yılı enflasyonu faizlerin yönü açısından önemli. İTO verilerine bakıldığında, Aralık ayında perakende fiyatlar % 0.36, toptan fiyatlar ise % 0.56 oranında artış kaydetti. İTO gıda fiyatları ve TÜFE arasındaki korelasyonun yüksek olması sebebiyle, yarın açıklanacak % 0,4’lük piyasa beklentisine sahip TÜFE önemli bir veri olarak gündemde yer alıyor.

2013’e primli seyirle başlayan İMKB 100 endeksi

Mali uçuruma yönelik anlaşma sağlanmasıyla birlikte İMKB 100 endeksi yeni yılın ilk işlem gününe 78,857 puandan başladı. Aralık ayı imalat sektörü PMI verisi 53,1’lik beklentinin üzerinde gelmesiyle 79,000 seviyesini test eden endeks, saat 10:13 itibariyle %1’e yakın primle 78,961 seviyesinde seyrediyordu. Analistler gün boyu endekste yükseliş denemelerinin geleceğini öngörüyorlar.

Ak Portföy Hisse senedi Piyasaları Yöneticisi Hüseyin Gayde’ye göre, "Baz senaryosuna bakıldığında MB politikalarının devamını, büyümenin 2012 yılı rakamlarının üzerinde gerçekleşmesini, buna bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar artış olmasını, enflasyonun ise mevcut seviyelerini korumasını bekliyoruz. Böyle bir ortamda İMKB’nin yabancı yatırımcıyı çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın ilk 6 ayında diğer bir kredi derecelendirme kuruluşundan not artışı beklentimiz de var. Bu nedenle 2013’ün ilk 6 ayında İMKB’ye yönelik beklentimiz olumlu. Yurtdışı gelişmeler ve yurtiçi makroekonomik gelişmeler görüşlerimizi revize etmemize sebep olabilir. Gelişmiş ülke fon yöneticilerinin geçtiğimiz yıl getiri bulamama gibi bir problemi vardı. Faizlerin düşük seviyelere gerilemesi ile, gelişmiş ülke fonlarından gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarına yoğun bir ilgi görüldü. Önümüzdeki yıl Türk yatırımcıları için de düşük getiriyle yaşama yılı olabilir. Böyle bir ortamda yatırımcı ilgisinin daha çok hisse senedi piyasalarına ve özel sektör şirket tahvillerine yönelmesi beklenebilir. "

TL’de değer kazancı

Gelişen ülke kurları 2012 yılını pozitif getirilerle kapatırken, mali uçuruma yönelik kısa vadeli çözümle birlikte TL, dolara karşı değer kazancıyla 1,7790 seviyesinden güne başlarken, saat 10:44 itibariyle 1.7780’den işlem görüyordu. Sepet kurda ise 2.0701 seviyesindeyiz. Bu sabah 1.3270 seviyesinden işlem gören Euro/Dolar paritesi ise saat 10:48 itibariyle 1.3281 seviyesindeydi.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net