Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Kongresi'nin mali uçurumun önlenmesinde anlaşma sağlamasının yalnızca birkaç saat sonra Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD hükümetinin ülkenin kırılgan ekonomik toparlanmasına zarar vermeden kamu finansmanını sürdürülebilir bir seviyeye çekmek için daha fazla çaba göstermesinin gerektiğini belirtti.

IMF sözcüsü Gerry Rice, yasakoyucuların son dakikada vergi artışları ve harcama kesintilerinin önlenmesinde anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Anlaşma olmasaydı, ABD'nin ekonomik toparlanması yoldan çıkacak ve kendisiyle beraber küresel büyümeyi de aşağı çekecekti" dedi.

Yine de ABD'nin daha yapması gereken şeylerin olduğunun altını çizen Rice, özellikle yüksek kazançlar ve sosyal hak ve yardım harcamalarını kontrolde tutarak dengeleyecek bir plana ihtiyaç duyulduğunu savundu. Rice, Kongre'nin arda kalan belirsizliklerin ortadan kaldırması için borç tavanını da yukarı çekmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

IMF aynı zamanda federal borç yükünü sürdülebilir bir seviyeye çekecek kapsamlı bir planda anlaşılmamasının, doların rezerv para statüsüne zarar verebileceği ve orta vadede Hazine tahvilleri faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Zenginler üzerindeki vergi artışlarıyla elde edecek kazançların, daha büyük bir kesim için vergi kesintierinin devam ettirilmesinden doğacak zararlar ile dengelendiğinden daha fazla kazanç için yapılabileceklerin belirsiz olduğunu söyleyen IMF, ABD'nin yeni vergi kazancı seçeneklerini değerlendirmesinin gerektiğini savundu.

IMF, harcama tarafında da yasakoyucuların Sosyal Güvenlik'te reform yapması gerektiğini ifade etti.