Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD'de bütçe anlaşmasının mali açığı azaltmada başarısız olacağı endişeleri ile, 17 ayın zirvesinden düştü. İsviçre hisse sentleri ise, yılbaşı tatili sonrası ilk işlem gününde ralli yaptı. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Japonya hariç Asya hisse senetleri yükseldi.

K+S AG, Exane BNP Paribas'nın şirketin hisseleri için tahminini düşürmesinin ardından yüzde 3.9 geriledi. Cie. Financiere Richemont SA ve UBS AG'nin her ikisi de yüzde 3.5'in üzerinde değer kazandı ve İsviçre hisselerindeki çıkışlara öncülük etti. Telekomünikasyon ekipmanları üreticisi Alcatel-Lucent SA, Credit Suisse Group AG'nin hisse için tavsiyesini yükseltmesinin ardından yüzde 7.4 prim yaptı.

Avrupa'nın en büyük şirketlerini içeren Euro Stoxx 50 yüzde 0.8 düşerek Londra saati ile 13:10'da 2,689.41 puana geriledi. Daha geniş tabanlı Stoxx Europe 600 Endeksi,  İsviçre hisselerinin göstergesi Swiss Market Index'in (SMI)  tatil sonrası ilk iş gününde yüzde 2.6 yükselmrsinin etkisi ile yüzde 0.1 yükseldi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Royal London Asset Management Ltd. İngiltere hisse senetleri müdürü Jane Coffey, "Mali uçurum ile ilgili tüm sorunlar çözülmedi," dedi ve "Halen Mart ayına kadarki dönemi atlatmak zorundayız. Bu pakete koyacakları harcama kısıntılarına bakmak zorunda kalacağız" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, ABD'de mali uçurumun giderilmesine ilişkin tasarının onaylanmasının ardından Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ralli yaptı. Mali uçurum olarak adlandırılan durum, dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sürükleme tehdidi taşıyordu.

 (15:30'da güncellendi)