Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:38'de yenilendi)

ABD hisseleri, işverenlerin ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla istihdam yarattıklarını gösteren bir rapor ve TJX Cos. ve Ross Stores Inc. gibi firmaların kazançlara öncülük etmesiyle kayıplarını sildi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi New York saatiyle 11:13'te yüzde çok fazla değişmeyerek 1,462.55 puan oldu. S&P 500 geçtiğimiz iki seans boyunca toplam yüzde 4.3 artarak 13 ayın en büyük kazancını gerçekleştirdi ve Eylül ayında ulaşılan 5 yılın en yüksek seviyesinin 4 puan yakınına geldi.

New Jersey merkezli Prudential Financial Inc. piyasa stratejisti Quincy Krosby, "Güçlü bir rallinin ardından biraz kâr alımı normaldir. Şimdi Washington merkezli gelişmelere dönmeden önce biraz daha temel ekonomik göstergelere yoğunlaşacağız. Güçlü ekonomik veriler, piyasalara da destek sağlıyor" ifadelerini kullandı.

S&P 500 endeksi, ABD'li yasa yapıcıların yeni bütçe üzerinde anlaşmaya varmasının ardından dün yüzde 2.5 tırmanarak Aralık 2011'den bu yana en büyük yükselişe imza attı. Bu hafta varılan anlaşmadan sonra yatırımcılar gözlerini Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında harcamalar konusunda yaşanacak restleşmelere çevirmiş durumdalar.

Yasa yapıcılar Şubat ortası veya Mart başlangıcında 16.4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşılacağını beklerken, Cumhuriyetçiler bu konudaki görüşmeleri Başkan Barack Obama'yı Medicare gibi sosyal kamu harcamalarında kesintiye gitmeye zorlamak için kullanacaklarını belirtiyorlar.

(18:38'de yenilendi)