Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hükümet dışında bir hayata başlamak isterken, federal borç tavanını yükseltme müzakereleri için Kongre ile karşı karşıya kalan ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, adeta "deja vu" yaşıyor.

Geithner, Haziran 2011'de de aynı durum içinde kalmış ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ısrarlarıyla görevinde kalmıştı. Ancak bu kez Geithner, Beyaz Saray yetkililerine, borç sınırı anlaşması henüz sağlanmasa da bu ay sonunda yönetimi bırakma planını hayata geçirmeyi istediğini aktardı.

Geithner'ın ayrılışı, yeni bir Hazine bakanı bulma konusunda Obama'nın üzerindeki baskıları da artıracak. Kaynaklar, Beyaz Saray Personeli Başkanı Jack Lew'in Hazine Bakanlığı pozisyonu için önde gelen aday olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Obama'nın 2008'deki finansal krizindeki kurtarma döneminde kilit isimlerden biri olan Geithner, Obama'nın orijinal ekonomi ekibinden arda kalan tek isim. Timothy Geithner aynı zamanda Kongre ile yapılan bütçe anlaşmaları ve borç tavanı tartışmalarının da önde gelen isimlerinden biri oldu.

Öte yandan konuya  dair bilgisi olan kaynaklar, Lew'in finansal piyasalardaki deneyiminin az olmamasından ötürü Obama'nın Hazine Bakanı Yardımcılığı pozisyonu için wall Street'ten birini tercih edebileceğine dikkat çekiyor.

Citigroup'ta Temmuz 2006-Aralık 2008 döneminde yönetici direktörlük yapmış olan Lew, kariyerinin büyük kısmını hükümette geçirdi. Lew, Obama ve Bill Clinton dönemlerinde Bütçe Yönetimi Ofisi'nin başkanlığını yürüttü.