Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yaklaşık üç yılın en yüksek değerlemesine ulaşmasının, merkez bankası başkanlarının daha önce önerilen likidite kuralını gevşetmelerinin ardından bankalara gelen alımlara ağır basması sonucu satış ağırlıklı seyretti.

Rolls Royce Holdings Plc, Çin'de siparişleri alabilmek için bir yetkiliye rüşvet verdiği yolundaki haberin ardından yüzde 1.7 düştü. Avrupa bankalarını gösteren endeks, küresel banka şeflerinin, daha önce planlanan likidite kurallarını hafifletmesi ve yürürlüğe girişini ileri bir tarihe atmasının ardından yüzde 1.5 yükseldi. Peugeot SA, bir aracı kurumun, şirketin muhtemelen varlık satışına başlayacağını kaydetmesinin ardından yüzde 6.8'lik bir ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 13:49'da 286.92 puan seviyesine indi. Endekste, yükselen bir hisse senedi karşılığı iki hisse senedi değer kaybetti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta, ABD'de kanun yapıcıların bütçe konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından, Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Viyana'da Matejka & Partner Asset Management GmbH kurucusu Wolfgang Matejka, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Bu, bankalar için büyük bir destek. Gördüğünüz üzere, lobi faaliyetlerinin bir başarısı," dedi ve finans sektörüne bir miktar risk iştahının geri döndüğünün görüldüğünü ve bunun da bankalara bugün iyi bir kuyruk rüzgarı sağladığını sözlerine ekledi.

ABD'de Cumhuriyetçiler, Başkan Barack Obama'nın üzerinde, Sağlık gibi bazı programlarda harcama kısıntılarına gitme konusunda baskı oluşturabilmek için, 16.4 trilyon dolar tutarındaki borç limitinin artırılması ihtiyacını kullanmayı planlıyor. Kongre, temerrütü önlemek için en geç Şubat ortasında harekete geçmek durumunda.

Zürih'te Swisscanto Asset Management AG'den Daniel Bjork, "Bankacılık sektörü için diğer bir pozitif gelişme. Bu yatırımcılar için önemli bir barometre olabilir," dedi ve "Bankacılık kuralındaki gevşeme, hem likidite bandının artırılması ve hem de daha uzun bir geçiş dönemi ile birlikte, beklediğimizden daha fazla gevşetildi" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi için fiyat-kazanç oranı 4 Ocak'ta 19.1 ile Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Stoxx 600'de el değiştiren hisse adedi, son 30 günün ortalamasının neredeyse iki katıydı.

(17:05'te güncellendi)