Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da yatırımcı güveni Ocak ayında arttı ve böylelikle, yükselişini beşinci aya taşıdı. Bu durum, bölgede borç krizinin yoğunluğunun azalmakta olduğunu işaret ediyor.

Limburg, Almanya merkezli Sentix enstitüsünün açıkladığı veriye göre, Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni, Aralık ayı seviyesi olan eksi 16.8'den Ocak ayında eksi 7'ye yükseldi. Bu, Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 12 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 14.2 çıkması bekleniyordu. Ekonomik beklentileri gösteren endeks eksi 1.5'ten 12'ye çıkarken, cari durumu gösteren endeks ise eksi 31'den eksi 24.3'e yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen yıl reform planlarını imzalayan ülkelerin tahvillerinin sınırsız miktarda satın alınacağı taahhüdünde bulunması, Euro Bölgesi'nin dağılacağı yolundaki endişeleri giderdi. Bu tarihden sonda, Yunanistan, temerrütten kaçınmak için gereken ilave yardımı aldı ve bölge liderleri, daha fazla piyasa eşgüdümü için bir plan üzerinde anlaşmaya vardı.

Sentix ekonomistlerinden Sebastian Wanke, "Endeksteki büyük çaplı iyileşme, Yunanistan'ın başarılı borç geri alımı gibi birçok küçük çaplı iyileşmenin bir toplamını işaret ediyor," dedi ve "Öte taraftan, ABD mali uçuruma düşmekten kurtuldu ve bu da endekslerde yansımasını buldu" şeklinde görüş bildirdi.