Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ve İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, bu ülkelerin bu hafta yapacakları yılın ilk borçlanma ihaleleri öncesi düşüşlerini ikinci güne taşıdı.

İtalyan tahvillerinin faizi Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gösterdikten sonra, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin gelecek ay yapılacak olan seçimler öncesi Kuzey Ligi ile siyasi ittifakını yenilemesinin ardından bugün yükseldi. Almanya'nın 10 10 yıl vadeli tahvilleri, Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları enflasyonunun Kasım ayında ekonomistlerin beklediğinden daha yavaşladığını gösteren verinin ardından son dört günde ilk kez düştü.

Hollanda'nın Utrecht kentinde, Rabobank Nederland piyasa ekonomisti Elwin de Groot, "Piyasa daha fazla arz için boşluk oluşturuyor," dedi ve "Yatırımcılar ayrıca İtalya'daki siyasi durumu da değerlendiriyor. Önümüzde halen çok fazla belirsizlik var ve spreadlerin siyasi riskleri yeterli derecede karşılayıp karşılamadığına bakıyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 13:34'te yüzde 4.31'e çıktı. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.50 faizli tahvillerin fiyatı 0.405 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 4.05euro düşerek 109.775'e indi. 10 yıllıkların faizi geçen hafta 23 baz puan düşerek 30 Kasım le biten haftadan bu yana en hızlı haftalık gerilemesini kaydetti.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 5.09'a çıktı. İspanya Hazinesi 10 Ocak'ta 2015 ve 2026 arası vadeli menkul kıymetleri satacak. İtalya Hazinesi ise 11 Ocak'ta yapacağı ihalenin detaylarını yarın açıklayabilir.