Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:05'de yenilendi) ABD hisseleri, yatırımcıların yarın başlayacak olan şirket kâr sezonunu beklemesiyle Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin geçtiğimiz hafta sonu ulaştığı 5 yılın zirvesinden geriledi.

Dünyanın en değerli şirketi Apple Inc., Barclays Plc. tarafından hisse fiyat beklentilerinin düşürülmesiyle yüzde 1.1 geriledi. En büyük çip ekipmanı üreticisi Applied Materials Inc., JPMorgan Chase & Co. tarafından notunun düşürülmesi üzerine yüzde 2'lik kayıp yaşadı. Illumina Inc., Roche Holding AG tarafından ecza şirketini satın almak adına bir teklifin masadan kaldırıldığının açıklanmasıyla beraber yüzde 6.8 geriledi.  

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 11:20'de yüzde 0.4 düşerek 1,460.13 puana geriledi. Dow Jones ise 58.71 puanlık kayıpla 13,376.50 puana indi. S&P 500 hisselerinin işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 9 üzerinde gerçekleşti.  

New York'ta bulunan Chemung Canal Trust Co. kıdemli yatırım yetkilisi Tom Wirth, "Kısa bir sürede uzun bir yol kat ettik. Beklenenden daha iyi kâr açıklanacağını tahmin ediyorum. Fakat yine de biraz konsolidasyona ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta işverenlerin Aralık ayında neredeyse bir önceki ayla aynı oranda istihdam yarattığını gösteren veriler üzerine 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Endeks, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar'ın mali uçurum konusunda anlaşmaya vardığı 2 Ocak'ta yüzde 2.5'lik bir ralli gerçekleştirdi.

Alcoa Inc., yarın piyasaların kapanmasının ardından kâr sezonunu gayrı resmi olarak başlatmış olacak. Bloomberg verilerine göre S&P 500 şirketlerinin kârı 4. çeyrekte ortalama yüzde 2.9 büyüdü.

(19:05'de yenilendi)