Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde, 2014 yılı için öngörülen bağımsızlık yanlısı referandum için çalışmalar başlatıldı.

Katalonya'da 25 Kasım'da yapılan erken seçimleri kazanan ve azınlık hükümeti kuran Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), bağımsızlık yanlısı referandum yapılması şartıyla dışarıdan destek aldığı Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) sözcüleriyle yaptıkları toplantı sonrasında, bağımsızlıkla ilgili referandum sürecini yönetecek ''Katalan Geçiş Dönemi Ulusal Konseyi'' adlı bir kurum kurulması konusunda anlaştı.

Noel ve yılbaşı tatillerinden sonra 2013'ün ilk resmi çalışma gününde toplanan CIU ve ERC yetkilileri, şubat ayında çalışmalarına başlaması hedeflenen ''Katalan Geçiş Dönemi Ulusal Konseyi''nin meşru bir zemine oturması ve bu konseyde yer alacak sivil toplum kuruluşlarından isimlerin belirlenmesi için haftalık toplantı takvimi üzerinde anlaştı. Ayrıca CİU ve ERC'nin, Katalonya'nın egemenliği üzerine bir deklarasyonun Katalan parlamentosunda yapılacak ilk genel oturumunda (23 Ocak) kabul edilmesi için bir çalışma başlattıkları duyuruldu.  

CİU ve ERC, bağımsızlık yanlısı referandumu bir şekilde yasal sürece sokmayı denese de İspanya merkez hükümeti ve ülkenin en büyük iki siyasi partisi (iktidardaki PP ve ana muhalefetteki PSOE) ''anayasaya aykırı'' olduğu gerekçesiyle bu tip referandumun yapılamayacağını savunuyor.
Öte yandan CİU ve ERC sözcüleri, İspanya'nın 2013 yılı devlet bütçesinde özerk yönetimlerin kamu açıklarını düşürmek için konulan hedeflerin Katalonya'da gevşetilmesi hususunda anlaştı. Katalan hükümeti, 2013 yılı sonunda kamu açığının yüzde 0,7'ye indirilmesi hedefini, yüzde 1,5'e çıkartabilmek için İspanyol hükümeti ile görüşecek.