Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yendeki güçlenmenin etkisiyle Japon ihracatçıların değer kaybetmesi ve HTC Corp.'un kazançlarının beklentinin altında kalması üzerine Asya Borsaları düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2. gününde de kırmızıda kapandı.

Asya'nın en büyük 2. akıllı telefon üreticisi HTC yüzde 3.8 geriledi. Satışlarının yüzde 72'sini Japonya dışında gerçekleştiren Mazda Motor Corp., yendeki yükselişin ihracatçıların deniz aşırı kazançlarını gölgelemesi üzerine yüzde 6.1 değer kaybetti. Dünyanın en büyük cep telefonu ve televizyon üreticisi Samsung Electronics Co., bilanço rakamlarını açaıklaması sonrasında yüzde 1.3 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.3'e ulaşan kazançlarını geri vererek yüzde 0.8 kayıpla 130.52 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta ABD Kongresi'nin bütçe anlaşmasını onaylaması ve Çin ve ABD'den gelen toparlanma sinyalleriylşe 7. haftasını da artıda tamamlayarak Mart'tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Hisselerde tek yönlü bir tırmanış beklemediklerini belirten Nomura Holdings Inc.'in baş küresel hisse stratejisti Michael Kurtz, Japonya'nın kendi adına reflasyonist yanlısı politika beklentisi yolunda önemli adım attığını söyledi.

Nikkei 225 Endeksi 14 Kasım'da genel seçim çağrısı yapılmasından bu yana teşvik spekülasyonlarıyla yenin düşmesi üzerine yüzde 22 tırmandı ve boğa piyasasına girdi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe bu yıl Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa ve 2 yardımcısının görevlerinin sonlanmasıyla bankayı yeniden şekillendirme imkanı bulacak.