Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası'nın hisselere yatırımcı çekmeye çalışması üzerine Şanghay Bileşik Endeksi'nde işlem yapan Çinli şirketler, yıllık kârlarının yüzde 30'unu hissedarlara ödemeye teşvik edilecek.

Şanghay borsası, internet sitesinden yayınlanan temettü ödeme rehberinde, yıllık kârlarının yüzde 30'unu temettü olarak ödemeyen şirketlerin yıllık raporlarında gerekçelerini paylaşmasının gerekeceği belirtildi.

Bunun Şanghay borsasının temettü ödemelerine ilişkin ilk talimatı olduğunu belirten Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, bunun şirketler için temettü ödemelerini daha uygulanabilir hâle getirdiğini ve piyasa için de olumlu olduğunu söyledi.

Çin Sermaye Düzenlemeleri Komisyonu Başkanı Guo Shuqing Asya'nın en büyük 3. hisse senedi piyasasının cazibesini artırmak için temettü ödemelerine teşvik ederek, liste dışındaki şirketlerin kurallarını sıkılaştırdı ve işlem maliyetlerini düşürdü. Şanghay ve Şenzen'deki en büyük 300 şirketin göstergesi CSI 300 Endeksi 3 Aralık'taki düşüğünden yüzde 20 tırmanarak dün boğa piyasasına girdi.

Borsa şirketlerinin, temettü ve makul sermaye kazançları arayışında olan uzun vadeli kurumsal yatırımcıları çekebilmesinin, yalnızca verimli ve istikrarlı bir temettü ödemesi mekanizması ile sağlanabileceğini söyleyen borsa açıklamasında, bu hamlenin değerlemeleri makul ve istikrarlı hâle getireceği belirtildi.